Črni poper

Črni poper z aromo in ostrino popestri skoraj vsako slano jed. Odlično se dopolnjuje s česnom, čebulo in vsemi dišavnicami. S črnim poprom začinimo močnejše jedi (rdeče meso, temne omake), v lažje jedi pa dajemo milejši, beli poper. Mleti poper (najboljši je sveže zmlet) dodajamo jedem na koncu, cela zrna pa na začetku kuhanja. Poper spodbuja tek, dviguje krvni pritisk, deluje poživljajoče. Pomirja prehlad in dviguje telesno temperaturo. Še danes je »kralj začimb«, stoletja je bil najdražja začimba in srčika trgovine z začimbami, zaradi njega so se bile vojne.

Cimet

Cimet je ena najstarejših in najbolj priljubljenih začimb. Pridobivajo jo iz tanke notranje plasti skorje cimetovega drevesa, ki jo posušijo in zvijejo v paličice ali zmeljejo v prah. Za deželo najboljšega cimeta še danes velja Šrilanka. Cimet uporabljamo predvsem pri pripravi sladkih in sadnih jedi. S celim cimetom odišavimo in začinimo kompote, mlečne pijače in kuhano vino, mletega pa dodajamo v pecivo in razne mlečne in močnate jedi. Uporabljamo ga tudi za posip sadnih cmokov. Cimetove palčke dodajamo vročim napitkom – kavi, kuhanemu vinu in vroči čokoladi za boljšo aromo. Cimet pospešuje prebavo in preprečuje napenjanje. Že v starem Egiptu so ga uporabljali v zdravilne namene, pa tudi za aromo pijačam, ker naj bi pomagal pri uničevanju bacilov v vodi. Uporabljali so ga tudi za balzamiranje, v starem svetu pa je bil cimet bolj cenjen kot zlato.

Čili

Čili je ostra začimba iz rodu paprik. Jedem daje ostrino, obenem pa v ozadju pušča prijetno aromo in ojača vse druge okuse in arome. Je sestavina vseh ostrih začimbnih omak (čilijevih, tabaska), ki jih dodajamo v razne omake le po kapljicah. Ljubitelji začinjenih jedi z njim začinjajo golaže, omake, juhe, mesni fondi in meso, pečeno na žaru. Tipična jed, kjer čili ne sme manjkati, je chilli con carne.

Čili pospešuje krvni obtok in ima protivnetni učinek. Pikantna hrana naj bi tudi povzročala sproščanje hormonov sreče.

Ingver

Ingver je v azijskih deželah ena najpomembnejših začimb. Sodi tako v sladke jedi – sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešani kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake … – kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb kari. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami – s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vaniljo. Ima močno aromo, zato ga dodajajmo previdno.

Če ga zaužijemo ob pravem času, prežene morsko bolezen, olajšuje prebavo, je antiseptik, znan je kot afrodiziak, deluje tudi kot antioksidant, nas ogreje in dviguje krvni pritisk.

Kajenski poper

Kajenski poper pravzaprav ni poper, ampak gre za zelo pekočo vrsto čilija, kajensko papriko, posušeno in zmleto v prah. Bolj kot za aromo in okus poskrbi za jasno, močno ostrino v mesnih, ribjih in zelenjavnih jedeh, predvsem v vzhodnoazijski in latinskoameriški kuhinji. Uporabljamo ga varčno, v ščepcih, sicer ga je lahko hitro preveč.

Ime je verjetno dobil po reki oziroma mestu Cayenne v Francoski Gvajani na južnoameriški celini, od koder izvira. Priljubljen je v ljudskem zdravilstvu, saj mu pripisujejo številne zdravilne učinke.

Muškatni orešek

Muškatni orešek je seme tropskega drevesa, ki je doma z dišavnih otokov – Moluških otokov. Uporabljamo ga za začinjanje goveje juhe, ovčetine, svinjine, teletine, sirovih in čebulnih omak, bešamela, špinačne in krompirjeve juhe ter nekaterih vrst peciva in sladkih krem. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno, v zmernih količinah, in sicer med pripravo, da se lahko oblikuje polna aroma. Najboljši je sveže nariban.

Muškatni orešek poživlja telo in duha, je afrodiziak, dober pa je tudi za prebavo. Manj znano je, da to začimbo uvrščamo tudi med droge s halucinogenim učinkom.

Ostra drobljena paprika

Po okusu ločimo sladko, srednje ostro in ostro papriko. Jedem daje rdečo barvo, ostra pa tudi ostrino. Z njo začinjamo zlasti golaže (krompirjevega, gobovega, govejega, segedinskega …), paprikaš, prebranec, pikantne juhe in omake, ki jih ponudimo k pečenemu mesu. Sladko papriko dodajamo jedem na začetku, ostro pa pred koncem kuhanja.

Paprika vsebuje veliko vitamina C, je odličen vir betakarotenov, učinkovita je pri pospeševanju krvnega obtoka, spodbuja apetit in deluje protivnetno.

OZNAKE