Wine & Walk by the sea (»vino in sprehod ob morju«) ponuja degustacijo istrskih vin in grižljajev, spoznavanje lokalnih vinarjev in gostincev, predvsem pa prijeten sprehod v družbi ljubiteljev vin in tistih, ki se z vini šele spoznavajo. V letošnji premierni različici je navdušil (vsaj) 450 pohodnikov.

Vinski turizem

Vinski turizem je vse bolj v razmahu, od vinskih cest do degustacij, salonov, festivalov in odprtih kleti. Veliko smo jih že obiskali in povsod marsikaj dobrega odkrili, a Wine & Walk by the sea v Novigradu je po novem eden naših najljubših ali vsaj najbolj zabavnih!

Ne gre za resno degustacijo, analize in težke pogovore o vinu (tega nismo niti pričakovali). V ospredju je večurno druženje ob odličnem vinu, sprehajanje z neznanci, ki kmalu postanejo znanci, in užitek v tem, da sediš na tleh sredi vinograda, ješ lepo ohlajeno solato iz hobotnice in se z ljubiteljskim tekačem iz Hrvaške pogovarjaš o ljubljanskem maratonu, pa čeprav v življenju nisi pretekel treh kilometrov v kosu. Pogled na morje, kozarec vina in vsenaokrog veseli obrazi – vsekakor prijetna izkušnja.

Sprehod s kozarcem (in vilicami)

Naš vinski sprehod se je začel na obali pod hotelom Aminess Maestral, kjer smo prejeli nahrbtnik s tematsko majico, plastenko vode, steklen vinski kozarec in zemljevid. Najbolj nadobudna skupina se je na pot odpravila že ob 9h, nato so se skupine odpravljale vsakih 30 minut – mi smo se odločili za štart ob 11h, kar se je izkazalo za odlično odločitev. Že po nekaj minutah hoje nas je ob grajskem obzidju tik ob morju presenetila »postojanka presenečenja«, ki je ni bilo na naših zemljevidih: za uvod v vinski sprehod so nam v kozarce natočili istrsko malvazijo vinske kleti Coronica.

Postojanka presenečenja med morjem in mestnim obzidjem

1Skozi staro mestno jedro smo se sprehodili do prve uradne postojanke v manjši luki Mandrač, kjer ribiči vežejo svoje ogromne ribiške barke, mi pa smo privezali svoje navdušenje nad hrustljavo ocvrtimi sardelami, ki jih je nekoliko presenetljivo spremljala solata iz svežega rdečega in belega zelja, bolj značilna za angleško govoreče dežele (»coleslaw). To morda ne tako tradicionalno, vendar ustom zelo prijetno kombinacijo je pripravila restavracija Lungomare. Ob “frigani srđeli” nam je vinska klet P&P – Pervino ponudila peneče vino brut natur in (znova presenetljivo, glede na izbor jedi in začetek poti) teran.

2Druga postojanka je sledila v vinogradu, kjer nam je vinska klet Degrassi ponudila malvazijo Bomarchese in roze La vie en Rosé, Hedonist Lounge Bar pa je v vinograd pripeljal kar svoj smoker, v katerem so se nežno dimile gratinirane klapavice. Tu se je naša družba že povečala, saj nas je ujela ne ena, ampak že dve skupini, ki sta iz Novigrada za nami odrinili v polurnih zamikih.

3Na tretji postaji, kjer je vinograd na rahli vzpetini in se odpre čudovit pogled na morje, smo si privoščili lepo ohlajeno solato iz hobotnice, ki so ji v Konobi Nino dodali sveže pečeni kruh s sipinim črnilom. Na tej točki je dvajest-in-nekaj letna mladina iz sosednje skupine že začela prepevati, v kozarcih pa smo imeli malvazijo in merlot vinske kleti Stancija Fava.

4Da morja ne bi samo opazovali od daleč, je bila naslednja postojanka tik ob morski gladini. Na skalnati obali smo pomočili noge v morje in si privoščili tradicionalne istrske pljukance s klobaso iz restavracije Half 8. Ob tem seveda vinski dvojec, tokrat iz vinske kleti Demark: nefiltrirano malvazijo in vino roze Rosello.

 

5Na peti postojanki smo ob rižoti družinske taverne Sergio pokusili svežo malvazijo kleti Palčić in nato izbirali med njihovima dvema penečima vinoma: Giovanni Blanc in Giovanni Rosé (naša novinarska izkaznica nam je omogočila, da nam je prijazni Leonardo ponudil obe).

6Šesta postojanka nam je prinesla našega favorita – istrska malvazija kleti Ghira nas je navdušila in buteljka je zato z nami ponosno odpotovala domov. Ob strani ji je stal  cabernet sauvignon v krožniku pa sipin golaž s polento. Pri Marici (restavracija Kod Marice) so predvideli, da bodo že malo utrujeni popotniki na predzadnji postojanki potrebovali nekaj »na žlico«. Ne bi mogli imeti bolj prav!

7Če niste zaznali rdeče (oziroma bele) niti, vam razkrijemo: prav vsaka postojanka je ponudila istrsko malvazijo. Gre zgolj za naključje ali pa so organizatorji s tem dali simbolno noto dogodku, ne vemo,vsekakor tega niso poudarjali.

Naša pot se je ob starem mestnem obzidju začela z istrsko malvazijo presenečenja in prav tako z malvazijo zaključila na sedmi postojanki v mestnem parku tik ob morju. Klet Ivančić je ob istrski malvaziji ponudila še beli muškat Dolcedoro. Pekara Ošo pa krofu podobno sladico.

V poznih popoldanskih urah se je druženje nadaljevalo z glasbo in se za mnoge končalo z nočnim skokom v morje.

Po besedah organizatorja je bilo v rekordnem času razprodanih 300 vstopnic, zato so število mesto povečali še za 150 in tudi ta so šla za med. Kotizacija 300 kun (40 evrov) je vsekakor vredna vsake lipe. Veselimo se naslednjega vinskega romanja ob morju, do takrat pa že čakamo na datum pomladne kontinentalne različice Istria Wine & Walk.