Spet je tu! Teden italijanske kulinarike v svetu se novembra že šesto leto zapored vrača v Ljubljano, da bi poudaril eno izmed odličnosti znamke Made in Italy – izjemno kulinarično tradicijo, ki velja za simbol italijanske identitete in kulture.

Dogodek, ki poteka pod okriljem italijanskega ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, italijanske agencije za gospodarsko promocijo Italian Trade Agency ter mreže Italijanskih inštitutov za kulturo, se osredotoča na predstavitev načina, s katerim se Italijani lotevajo področja prehrane, izobraževanja in pravilnega informiranja potrošnikov. Skupaj s sorodnimi dogodki po vsem svetu in trudom najboljših italijanskih kuharjev opozarja na izjemno enogastronomsko dediščino različnih italijanskih pokrajin, ki je neprecenljivo kulturno bogastvo.

Tradicija in perspektive italijanske kuhinje

Italijanska kulinarika ima dolgo zgodovino tradicije in nenehnih inovacij, tesno povezanih z bogastvom ozemlja in strastjo do uporabe kakovostnih sestavin. S tem prepletanjem so nastali recepti, ki so v svetu postali sinonim odličnosti in kakovostne prehrane. Letošnja osrednja tema nosi naslov Tradicija in perspektive italijanske kuhinje s posebnim poudarkom na trajnostni naravnanosti. Trajnostna naravnanost v živilski industriji ter skrb za okolje sta bistvena cilja razvojnih programov in sta ključna za dosego ciljev, zastavljenih v Agendi Združenih narodov za trajnostni razvoj do leta 2030 in kmetijsko-živilski strategiji Evropske unije, vključeni v evropski dogovor Green Deal. Trajnostna naravnanost na področju prehrane namreč ne vključuje le zagotavljanja prehranske varnosti, ampak tudi spodbujanje okolju prijaznih praks za zmanjšanje ogljičnega odtisa ter vlaganje v kmetijsko-živilske prakse, ki so tudi okoljsko in družbeno gledano trajnostne. Tudi živilska industrija v Italiji namenja vse več pozornosti zmanjševanju uporabe kemičnih pesticidov in gnojil ter spodbuja pridelavo ekoloških pridelkov.

Posebno tekmovanje za mlade

Letos bo v sklopu Tedna italijanske kulinarike v Ljubljani potekalo tekmovanje za slovenske študente hotelirstva in gastronomije, kulinarične upe prihodnosti. Najboljši trije tekmovalci, izbrani na predtekmovanju, se bodo pomerili v pripravi italijanskih jedi, zmagovalca pa čaka dvomesečni tečaj za specializacijo na rimski šoli Italian Chef Academy. Tekmovanje, ki ga organizira Italian Trade Agency v Ljubljani v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji, koordinira veleposlaništvo Italije.

Tekmovanje zavzetih kulinaričnih ustvarjalcev bo spremljala strokovna žirija, ki jo bodo sestavljali priznani kuharski mojster in televizijski sodnik v oddaji MasterChef Slovenija Luka Jezeršek, vodja rimske kulinarične šole Italian Chef Academy Giuliano Alessandrini ter Urška Petelin, direktorica in odgovorna urednica revije Dober tek. Častni član žirije bo veleposlanik Italije v Sloveniji Carlo Campanile.

OZNAKE