Sestavine

peščeni grad

 • 375 g masla
 • 750 g različnih piškotov (npr. maslenih, graham, speculaas …)
 • olje za namastitev

vaniljeva sirčkova krema

 • 500 g polnomastnega kremnega sira
 • 1 žlica vaniljeve arome
 • 200 g sladkorja v prahu
 • 3 dl sladke smetane

korneti

 • 10 kornetov za sladoled
 • 100 g zmehčanega masla
 • 100 g rjavega sladkorja
 • 100 g moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • 1 žlička vaniljeve arome
 • 2 stepeni jajci
 • 4 čokoladne palčke (skupaj pribl. 130 g)
 • 150 g malin
 • pisane mrvice za okras

mivka

 • 500 g različnih piškotov
 • sladoled za postrežbo (po želji)
 • model za peščeni grad

Priprava

1.

Najprej pripravimo peščeni grad in sirčkovo kremo. V kozici nežno segrejemo maslo. Medtem piškote stresemo v multipraktik in jih zmeljemo v fine drobtine, ki spominjajo na mivko. Dodamo maslo in spet vključimo multipraktik, da se vse dobro zmeša. Prihranimo in se lotimo sirčkove kreme.

2.

Kremni sir damo v veliko skledo in ga nekaj sekund do gladkega stepamo z električnim mešalnikom. Dodamo vaniljevo aromo, na sir presejemo sladkor v prahu in dobro zmešamo. Prilijemo smetano in stepamo, da dobimo gladko maso, ki mora biti dovolj gosta, da jo lahko nabrizgamo. Shranimo na hladno.

3.

Model za peščeni grad namažemo z malo olja, nato dno obložimo s krogom papirja za peko. Napolnimo z nekaj maslenimi biskvitnim drobtinami, tako da segajo 2,5 cm visoko, in potlačimo. Poiščemo kozarec, ki ga lahko postavimo v model na drobtinasto dno, okrog pa naj ostane približno 1,5 cm prostora. Kozarec od zunaj namažemo z malo olja in ga postavimo v model.

4.

Okrog kozarca natlačimo piškotne drobtine, tako da je model poln, preostale drobtine pa prihranimo. Za 1 uro model postavimo v hladilnik.

5.

Kozarec previdno odstranimo če ne gre zlahka, vanj nalijemo vročo vodo in počakamo nekaj minut, nato kozarec odstranimo in vodo zlijemo iz njega.

6.

Sirčkovo kremo naložimo v vrečko za brizganje z velikim zvezdastim nastavkom. V luknjo nabrizgamo kremo, vmes natresemo maline – kakih 20 malin pa prihranimo za okras in za cel kornet. Preostalo kremo v vrečki za brizganje shranimo na hladno.

7.

V model dodamo še malo drobtin, da prekrijemo nadev, nato ga postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro ali tako dolgo, da se krema učvrsti.

8.

Za kornete na delovno površino položimo zloženo kuhinjsko krpo, nanjo pa kornete. S krpo podpiramo kornet in ga z nazobčanim nožem nežno zarežemo okrog sredine. Tako naredimo še z 8 korneti, enega pa prihranimo celega za na vrh peščenega gradu. Kornete zelo previdno prerežemo na pol po zarezi in pazimo, da jih ne zlomimo ali zdrobimo. Dobimo 9 mini kornetov in 9 zgornjih delov, ki so modelčki za kolačke. Če se kakšen kornet zdrobi, ga preprosto dodamo mivki (11. točka).

9.

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za mafine z 12 luknjami obložimo z 9 gnezdeci zmečkane folije. Na sredino položimo mini kornete in folijo okrog konic stisnemo, da so podprti in stojijo pokonci. Moko dobro zmešamo s pecilnim praškom. V veliko skledo damo 25 g masla, 25 g moke, ¼ žličke vaniljeve arome in 25 g stepenega jajca. Z električnim mešalnikom stepamo, da je vse dobro zmešano. Maso naložimo v vrečko za brizganje za enkratno uporabo in na koncu odrežemo 1 cm. Maso nabrizgamo v mini kornete, pri čemer pazimo, da jih napolnimo le do treh četrtin, saj biskvit v pečici naraste. Morda nekaj mase ostane. Kolačke pečemo 10 do 12 minut, da se rahlo zlato obarvajo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga potegnemo iz peciva. Nato naj se kolački ohladijo.

10.

Model za mafine obložimo s krogci papirja za peko. V model položimo 9 zgornjih delov kornetov. Preostalega 75 g masla, 75 g sladkorja, 75 g moke, ¾ žličke vaniljeve arome in preostalo jajce v veliki skledi stepemo z električnim stepalnikom, da je vse dobro zmešano. Preložimo v vrečko za brizganje in maso nabrizgamo v zgornje dele kornetov v modlu, spet le do treh četrtin. Pečemo 18 do 20 minut, da se rahlo zlato obarvajo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga potegnemo iz peciva. Pustimo, da se ohladijo, in odstranimo papir za peko.

11.

Naredimo piškotno mivko za plažo. Piškote in morebitne zdrobljene kornete zmeljemo v multipraktiku, da dobimo fine drobtine, in jih prihranimo. Tri čokoladne palčke narežemo tako, da imamo eno polovico za prevrnjeni kornet, 9 srednje velikih koščkov za kolačke v zgornjih delih kornetov in majhne koščke za mini kornete. Morda se kakšna palčka zlomi, zato jih je v receptu več, kot jih potrebujemo.

12.

Ko se kolački ohladijo in se peščeni grad strdi, sestavimo plažo. Peščeni grad previdno zvrnemo iz modla na čisto površino ali na pladenj in ga obdamo s piškotno mivko. Če grad ne zdrsne zlahka iz modla, moramo po dnu udariti z valjarjem.

13.

Na vsak kolaček damo malino in na vrh nabrizgamo malo sirčkove kreme. Posujemo z mrvicami in v vsakega zapičimo kos čokoladne palčke. Kremo nabrizgamo še na mini kornete in na vrh damo majhen košček čokoladne palčke. Kolačke položimo v mivko okrog peščenega gradu, tako da jih mivka podpira.

14.

Za prevrnjeni kornet v prihranjeni kornet nabrizgamo sirčkovo kremo, vmes pa natresemo preostale maline. Kornet, obrnjen na glavo, postavimo na vrh peščenega gradu in okrog njega nabrizgamo malo kreme, da je videti kot sladoled, ki je padel na tla. Posujemo z mrvicami in v kremo zapičimo čokoladno palčko. Sladico po želji postrežemo s kepicami najljubšega sladoleda.

Nasveti

Preden začnemo

Pripravimo vse pripomočke – potrebujemo velik pladenj ali ploščo, dovolj veliko, da lahko na njej postavimo plažo. Obnese se lesena deska, ovita v folijo. Potrebujemo tudi srednje velik model za peščeni grad, za serviranje pa lahko vzamemo kar lopatko.

Koliko piškotov potrebujemo

Izbrani model za peščeni grad damo na tehtnico in jo nastavimo na ničlo. Model napolnimo z vodo in odčitamo težo (v našem primeru 1 kg). Izračunamo tri četrtine teže – to je količina piškotov, ki jo potrebujemo (za naš model 750 g).

22