Sestavine

  • 5 rdečih pomaranč
  • 8–10 rdečih čilijev
  • 5 rdečih paprik
  • 900 g želirnega sladkorja
  • 8 g pektina
  • 500 g belega vinskega kisa

Priprava

1.

Pomaranče zelo na tanko olupimo z lupilnikom za krompir, tako da se olupka drži čim manj bele kožice – to bomo kasneje odrezali z nožem. Pomarančno lupino tanko narežemo in jo stresemo v veliko, globoko kozico. S pomaranč obrežemo belo kožico in meso narežemo na večje kose; sproti odstranjujemo pečke in jih prihranimo.

2.

Čilije razpolovimo in jih očistimo semen. Če želimo, da bo marmelada pekoča, prihranimo semena iz dveh čilijev za kasneje. Paprikam očistimo semenje in jih narežemo na večje kose. Skupaj s čiliji in kosi pomaranč jih stresemo v multipraktik in pustimo, da jih zelo drobno seseklja. Stresemo v kozico in dodamo sladkor, pektin ter kis.

3.

Kozico počasi segrevamo, dokler se ves sladkor ne stopi. Medtem damo pomarančne pečke v namakalno cedilo za čaj ali muslinasto vrečko in spustimo v kozico. V hladilnik damo majhen krožnik. Mešanico v kozici na hitro zavremo in pustimo, da kakih 40 minut močno vre, nato pa znižamo temperaturo.

4.

Na ohlajeni krožniček kanemo malce marmelade. Čez eno minuto jo potisnemo po krožničku – če se naguba, je gotova. Če se ne, naj vre še 2 minuti, nato ponovimo preizkus in tako naprej, dokler se primerno ne zgosti. Če želimo uporabiti čilijeva semena, jih zdaj vmešamo v marmelado. Potem ko se 20 minut hladi, iz nje odstranimo pomarančne pečke in jo z zajemalko prelijemo v sterilizirane kozarčke. V hladnem suhem prostoru se bo obdržala 6 mesecev.

Nasvet

Potem ko pripravimo sadje in zelenjavo, iz katerih bo nastala marmelada, kuhati pa je še nismo začeli, nastavimo temperaturo pečice na 160 °C ter operemo kozarčke z vročo vodo in detergentom. Še mokre obrnemo na glavo, jih zložimo na pekač in potisnemo v pečico. V njej jih pustimo 10 minut, medtem pa začnemo s kuhanjem marmelade

1