Sestavine

  • 1,8 kg mešanega jagodičevja (jagode, maline, ribez, borovnice)
  • 1,5 kg želirnega sladkorja
  • sok in pečke 1 limone
  • kos gaze in vrvica

Priprava

1.

Jagodičevje skrbno preberemo, operemo, in če je potrebno, tudi razrežemo. Večer pred pripravo marmelade damo vse sadje skupaj s sladkorjem v veliko skledo in pustimo na sobni temperaturi. Tako se sladkor pred začetkom kuhanja marmelade že raztopi in ni nevarnosti, da bi pozneje sadje prekuhali. Naslednje jutro vse skupaj na hitro premešamo.

2.

Limonine pečke položimo v kos gaze, ki ga pri vrhu zavežemo, da dobimo vrečko. Sadno mešanico zvrnemo v večjo oziroma široko kozico, v kateri bomo skuhali marmelado. Vmešamo še limonov sok in vrečko s pečkami (pečke vsebujejo veliko pektina, zato bo marmelada hitreje skuhana).

3.

Sadje najprej kuhamo na nizkem ognju, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato mešanico zavremo in kuhamo 5 minut. Ogenj zmanjšamo in naredimo preizkus želiranja: žličko marmelade kanemo na ohlajen krožnik, in ko se marmelada ohladi, povlečemo skozi s prstom; če se vmes naredi prazen prostor, je kuhana, sicer postavimo ponev nazaj na ogenj, spet zavremo in kuhamo še 2 do 3 minute ter preizkus želiranja ponovimo. 

4.

Marmeladi odstranimo peno. Preden marmelado napolnimo v kozarce, jo pustimo počivati približno 15 minut; tako sadje ne bo potonilo na dno kozarca.

19