Sestavine

  • 1 kg neškropljenih limon
  • 2 kg kristalnega sladkorja

Priprava

1.

Majhen krožnik, na katerem bomo preverili stopnjo želiranja, postavimo v hladilnik. Limone operemo in odstranimo morebitne peclje in del lupine, kjer se je držal pecelj. Cele limone damo v veliko kozico, vlijemo 2,5 l vode in zavremo. Posodo pokrijemo in kuhljamo 2 uri in pol, da lupina postane mehka in jo z lahkoto prebodemo z vilicami. Ohladimo.

2.

Ko se limone dovolj ohladijo, da jih primemo z roko, jih vzamemo iz kozice in izmerimo količino tekočine, v kateri so se kuhale. Potrebujemo 1,5 l tekočine. Če je tekočine manj, dodamo vodo, če več kot 1,5 l, tekočino zavremo in pokuhamo toliko, da dobimo želeno količino.

3.

Limone razpolovimo in jim odstranimo peške. Peške in ves sok, ki se je pri tem izcedil, prihranimo. Limone nato narežemo na tanke rezance. Narežemo lupino in meso. Narezane limone in izcejen sok vrnemo v kozico z limonovo vodo. Peške damo v tanko bombažno vrečico in jo dobro zavežemo. Vrečico damo v kozico, saj peške pospešijo proces želiranja marmelade.

4.

Dodamo sladkor in počasi zavremo. Nenehno mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Marmelado nato kuhamo 20 minut na močnem ognju, da dosežemo stopnjo želiranja. Stopnjo preverimo tako, da kanček marmelade kanemo na dobro ohlajen krožniček, počakamo minuto in jo nato nežno porinemo s prstom. Če se marmelada naguba, je želena stopnja dosežena, če ne, še malo kuhamo in preverimo čez nekaj minut.

5.

Pustimo, da se marmelada ohlaja 10 do 15 minut v kozici (tako preprečimo, da se koščki limon pogreznejo na dno kozarcev), odstranimo vrečico s peškami in marmelado nežno premešamo le v eni smeri, da razpršimo morebitne zračne mehurčke na površini. Marmelado preložimo v vroče sterilizirane kozarce in jih takoj zapremo.

32