Sestavine

  • 400 g kosmulj
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 3 žlice bezgovega sirupa
  • 5 dl grškega jogurta
  • 1,5 dl polnomastnega mleka

Priprava

1.

Kosmulje in sladkor stresemo v kozico in dodamo 2 žlici vode. Nežno segrevamo, da se sladkor stopi, nato temperaturo zvišamo in nekaj minut kuhamo, da se kosmulje zmehčajo.

2.

Kozico odstavimo s štedilnika, vsebino stresemo v multipraktik in zmiksamo v pire. Dodamo bezgov sirup in ponovno zmiksamo. Pokusimo, ali je pire dovolj sladek in ima okus po bezgu – jogurt bo omilil okus, zato mora biti pire precej sladek. Če ni dovolj sladek, dodamo še malo sladkorja ali bezgovega sirupa in mešanico ponovno zmiksamo. Jogurt in mleko zmešamo v gladko maso, nato dodamo pire in vse ponovno premešamo.

3.

Mešanico stresemo v strojček za pripravo sladoleda in mešamo približno 2 uri, da masa zamrzne.

4.

Pripravljeni jogurt preložimo v posodo in jo damo za vsaj 3 ure v zamrzovalnik. Jogurt lahko v zamrzovalniku hranimo 2 meseca.

Nasvet

Če nimamo strojčka za sladoled, naredimo prva dva koraka, nato pa mešanico stresemo v posodo in jo postavimo za 4 ure v zamrzovalnik. Ko je jogurt zamrznjen, ga damo v multipraktik in zmiksamo, da se ledeni kristalčki razbijejo, nato ga vrnemo v zamrzovalnik. Postopek ponovimo še enkrat, nato pa lahko jogurt v zamrzovalniku hranimo 2 meseca.

23