Sestavine

  • 1 kg malin
  • sok 1 limone
  • 1 kg želirnega sladkorja

Priprava

1.

Preden začnemo pripravljati džem, pripravimo kozarce. Operemo jih v vroči vodi z detergentom, dobro splaknemo in postavimo na pekač. Pečico segrejemo na 100 ˚C in nekaj č asa segrevamo kozarce, da se popolnoma posušijo. Nato pečico ugasnemo in kozarce do uporabe pustimo v njej. V zamrzovalnik damo majhen krožnik.

2.

Polovico malin prihranimo, preostale pa stresemo v kozico z dvojnim dnom in prelijemo z limonovim sokom. Na nizkem ognju jih med kuhanjem pretlačimo s tlačilko za krompir. Vse skupaj kuhamo 5 minut, nato pa stresemo v cedilo, ki ga postavimo nad skledo. Ko se iz sadja odcedi ves sok, s kuhalnico dobro pretlačimo sadje skozi cedilo, da na njem ostanejo samo semena.

3.

Sok in pretlačeno meso malin damo nazaj v kozico in primešamo sladkor. Nežno segrevamo, nato pa dodamo preostale cele maline. Zavremo in pustimo vreti 5 minut. Nato kozico odstavimo z ognja, malo džema pa kanemo na ohlajen krožnik. Zdaj z ročajem kuhalnice potegnemo skozi džem, in če se naredi prazen prostor, je džem kuhan. Če ni, ga kuhamo še 2 minuti, nato preizkus želiranja ponovimo.

4.

Džem napolnimo v tople kozarce, dobro zapremo in shranimo v hladnem prostoru. Marmelado v zaprtih kozarcih lahko hranimo do enega leta, ko kozarec marmelade odpremo, ga shranimo v hladilniku in marmelado čim prej porabimo.

20