Sestavine

  • 600 g–1 kg težak brancin
  • 2,5–3 kg grobe morske soli

Priprava

1.

Ribi odstranimo drobovino, a je ne oluskamo. Dobro jo splaknemo pod tekočo hladno vodo in jo skrbno osušimo. Pečico segrejemo na približno 220 °C.

2.

Na pekač vsujemo za približno en centimeter soli in ribo bočno položimo na sol. Trebušno odprtino lahko zaščitimo z aluminijasto folijo, da sol ne bo uhajala v notranjost ribe. Ribo krog in krog obložimo s soljo in jo z njo tudi prekrijemo. Solni ovoj naj bo debel najmanj en centimeter.

3.

800 g težkega brancina pečemo približno 40 minut, lažjega nekoliko manj, težjega pa nekoliko več. Ko je riba pečena, jo vzamemo iz pečice in previdno odstranimo sol ali solno skorjo. Solno skorjo lahko previdno potolčemo s kuhinjskim kladivom ali težjim nožem. Čim bolj natančno odstranimo sol z zgornjega dela ribe, nato previdno odstranimo kožo in pazimo, da se nam sol ne vsuje na meso.

4.

Meso, ki je nad kostjo, položimo na krožnike, odstranimo kost in na krožnike razporedimo še preostanek mesa. Ribo lahko pokapamo z oljčnim oljem blagega okusa. Postrežemo s kuhanim mladim krompirjem, ki mu lahko dodamo tudi kuhano zelenjavo (npr. blitvo, brokoli, ohrovt …), zabeljeno z oljčnim oljem.

Različica

Dobro zmešamo sol, 2 žlici moke in 4 razžvrkljane beljake. Aluminijasto folijo ali debelejši papir za peko dvojno zganemo in odtrgamo v velikosti, nekaj večji od ribe. Del pripravljene solne mase razmažemo na folijo oziroma papir, nanj pa bočno položimo ribo. Trebušno odprtino posebej zaščitimo, da solna masa pozneje ne bo uhajala v notranjost ribe. Ribo vsenaokrog obložimo s solno maso in jo z njo tudi prekrijemo, nato pa nadaljujemo po zgornjem receptu.

Ko bo riba pečena, bo ovita v trden solni ovoj, ki ga previdno razbijemo. Praviloma bomo hkrati z ovojem odstranili tudi kožo, ki se prilepi na ovoj.

14