Sestavine

krokant

  • 200 g sladkorja
  • 100 g celih blanširanih lešnikov
  • sončnično olje za pekač

krokant

  • 2 zreli banani (glej nasvete)
  • 2 žlički limonovega soka
  • 3 dl polnomastne smetane
  • 2 beljaka
  • 100 g sladkorja

ko postrežemo

  • 4 zrele, toda čvrste banane
  • 100 g sladkorja

Priprava

1.

Za pripravo krokanta sladkor vsujemo v ponev z debelim dnom in dodamo 3 žlice vode. Zmes segrevamo na blagem ognju, da se sladkor raztopi. Ogenj povečamo in pustimo, da zmes brbota in postane karamel temnorjave barve (glej spodaj), torej kakšnih 5 minut. Nato raztopino odstavimo z ognja, vmešamo lešnike in vse skupaj pretresemo v pomaščen pekač z dnom proti sprijemanju. Enakomerno porazdelimo po pekaču in pustimo, da se zmes ohladi. Pri vsem moramo biti previdni, saj se pekač močno ogreje.

2.

Ko se krokant ohladi in postane lomljiv, ga nalomimo na koščke. Nato ga s koncem valjarja zdrobimo. Če se nam zdi to početje pretežko, krokant pretresemo v kuhinjski strojček in ga zmeljemo samo toliko, da je njegova tekstura podobna teksturi grobo mletih drobtin.

3.

Model za kruh s prostornino 1,2 l obložimo s papirjem za peko. V skledi banane s polovico limonovega soka pretlačimo v pire in postavimo na stran.

4.

Smetano prelijemo v skledo in mešamo toliko časa, da obdrži obliko, a je še vedno mehka. V drugi zelo čisti posodi z zelo čisto metlico do čvrstega stepemo beljake z nekaj kapljicami limonovega soka. Med stepanjem počasi dodajamo sladkor, da dobimo čvrsto, svetlečo beljakovo peno.

5.

V sneg nežno vmešamo stepeno smetano, nato dodamo še bananin pire in večji del krokanta, le 4 žlice pa naj ga ostane za postrežbo. Z žlico zmes predenemo v model, zgladimo površino in damo v zamrzovalnik za toliko časa, da se strdi, če le gre, parfait v zamrzovalniku pustimo kar čez noč.

6.

Parfait vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred postrežbo in ga postavimo v hladilnik, da se nekoliko zmehča. Medtem narežemo banane pod kotom. Potrebujemo 3 rezine za vsako porcijo. Rezine razporedimo po pladnju, ki ga položimo na leseno desko, in jih bogato potresemo s sladkorjem. Banane karameliziramo z ročnim gorilnikom (glej nasvete). Bodimo zelo previdni, saj se pladenj pri tem zelo segreje.

7.

Blizu sredine vsakega krožnika natresemo čim bolj ravno črto krokanta. Bananine rezine položimo tako, da se stikajo z nasprotnimi konci. Parfait vzamemo iz modla. S toplim nožem odrežemo stranice in parfait razrežemo na za prst debele rezine. Rezino položimo nasproti banan in takoj postrežemo.

Kako naredimo karamel

Vodo s sladkorjem na počasnem ognju segrejemo do vretja. Ko se sladkor raztopi, ogenj povečamo, da začne zmes brbotati. Pustimo, da karamel potemni. Ko se karamel jantarjevo obarva, ga odstavimo z ognja in dno ponve potopimo v hladno vodo, da ustavimo segrevanje.

Nasvet

Pri pripravi karamela je zelo pomembno, da ga ne mešamo, saj lahko kristalizira. To pomeni, da se tvorijo beli kristali, ki se ne raztopijo. Če karamel kljub vsemu kristalizira, je najbolje, da se ga lotimo znova, v čisti ponvi.

Da bi imel parfait čim več okusa po banani, uporabimo mehkejše sadeže, ki imajo na lupini pikice, vendar niso počrneli. Za karamelizirane rezine banane potrebujemo čvrstejše sadeže, ki pri rezanju obdržijo obliko.

Parfait lahko vlijemo v model kakršne koli oblike. V restavracijah uporabljajo modle za terino z ravnimi stranicami, da dobijo lepe kvadrataste oblike, vendar lahko enak rezultat dosežemo tako, da stranice odrežete ozirom zravnamo. Dober učinek dosežemo tudi z manjšimi modelčki, obloženimi s plastično folijo.

Če nimamo ročnega gorilnika, lahko rezine banane karameliziramo v ponvi. Suho ponev segrejemo do vročega in na njej zapečemo sladkane banane, da karamelizirajo. Prekucnemo jih na pladenj.

Poleg ali namesto banane lahko parfaitu dodamo še narezano kandirano sadje, rozine in grobo sesekljane pistacije ali mandlje, da dobimo mandolat.

Navadno bi parfait v zamrzovalniku lahko hranili tudi nekaj tednov, ker pa želimo ohraniti hrustljavost krokanta, ki bi se sicer preveč prepojil s smetano, je najbolje, da parfait porabimo v enem tednu.

22