Pri Bercetovih v hiši je red. Svoje vinograde dobro poznajo, vedo, kakšna vina lahko pridelajo iz posameznih sort, in poznajo želje svojih strank. Zato s trženjem in prodajo nimajo težav, da pa je tako, je bilo treba trdo delati. Ker je Matjaž človek, ki bi najraje vse naredil kar sam, je poleg dela na zemlji leta vzpostavljal prodajno mrežo in večinoma izdelke posestva tudi sam razvažal po vsej Sloveniji.

Pri Bercetovih je razpon vin širok: vse od odprtega vina, vina v litrskih steklenicah, buteljk pa do polnitev vin posebnih kakovosti. Stanka in Matjaž pridelujeta sveža, mlada, zdrava in pitna vina z izraženimi sortnimi značilnostmi – vina, ki jih pijemo vsak dan in ki si jih zaradi razumnih cen tudi lahko privoščimo. Steklenice so opremljene s prepoznavnimi nalepkami, na katerih je čisto na vrhu zapisano njihovo poreklo – Vipavska dolina.

Hišna blagovna znamka je VINDOR in je besedna igra, ki jo lahko interpretiramo na več načinov, pomeni pa vina iz Dornberka. Med številnimi vini, ki jih pridelujejo na posestvu, smo poskusili belo zvrst po tradicionalnem vipavskem receptu (rebula, malvazija in laški rizling), sortni in svež sauvignon, sočni cabernet sauvignon, rdečo zvrst (merlot in barbera) in vino posebne kakovosti iz sušenega muškata. Zmanjkalo nam je časa, da bi poskusili klasično pridelano penino in še marsikaj. Na posestvu pridelujejo tudi žganje (vinski destilat), sadne likerje (breskov liker, liker iz refoška, koromačev liker, liker iz borovnic in liker s 46 zelišči), balzamični kis in sadni sok iz vipavskih breskev in korenja.

Obiskal sem že veliko vinskih kleti, a še nikjer nisem pokušine začel z domačo breskovo marmelado. A kakšno! Iz ročno obranih zrelih vipavskih breskev, ki so jih ročno olupili in očistili ter skuhali v marmelado po takem receptu, da zaradi vsebnosti sadnega deleža presega vse standarde in kategorije. Tradicionalna pridelava sadja in poznavanje živilske tehnologije pridelata zdrav in neponarejen izdelek. To, da lokalna industrija ne odkupuje več sadja, so pri Bercetovih videli kot priložnost, ne kot nepremostljivo težavo.

V hiši je tudi laboratorij za analizo vin. Stanka na podlagi številnih meritev in pridobljenih podatkov svetuje in predlaga preventivne ukrepe za preprečitev bolezni vina. Dolgoletno sodelovanje je med njo in naročniki spletlo številna prijateljstva. Na posestvu imajo za prihodnost številne načrte. Matjaž bi rad širil vinograde in kakovost nadgrajeval s trsno selekcijo lastnih trt, ki so se na določenih lokacijah najbolje izkazale. Pravkar so dokončali degustacijski prostor, kjer predstavljajo svoje izdelke in v pokušino ponujajo svoja vina, če pa svoj obisk na posestvu prej najavite, vas bo morda pričakala tudi dišeča domača mineštra …

Simbol (in logotip blagovne znamke VINDOR) je sonce. Pri Bercetovih pravijo, da jih spominja na zdravega moža, polnega delovne vneme, dobrega trgovca, poznavalca vin in veseljaka. Prav tak vtis sem tudi dobil, ko sem obiskal njihovo družino.