O: Prav je, da smo v kuhinji varčni in da živil ne zavržemo po nepotrebnem. Sicer je bolje vsakič uporabiti sveže olje, a če upoštevamo nekaj pravil, ga lahko varno uporabimo tudi večkrat. Pomembno je, katero olje izberemo za cvrenje, pa tudi, kako cvremo. Olje izbiramo gleda na točko dimljenja, to je temperatura, pri Kateri se začne olje kaditi. Ker cvrenje poteka pri visokih temperaturah, moramo uporabiti maščobo z visoko točko dimljenja – med temi so arašidovo, repično in sončnično olje pa tudi svinjska mast. Ni pa priporočljivo oljčno olje, ki ima nizko točko dimljenja in izrazit okus.

Pri cvrenju je pomembno, da nadzorujemo temperaturo, da hrana ne bo napojena z maščobo (če je olje prehladno) ali prehitro zapečena od zunaj in znotraj surova (če je olje prevroče). Običajna temperatura cvrenja je 180 °C. Če se olje preveč segreje, se začne razgrajevati, tako olje pa je nestabilno. Temperaturo najlaže nadzorujemo s kuhinjskim termometrom. Pokazatelj, da je olje pregreto, je tudi to, da se začne kaditi – v tem primeru ga zavržemo.

Če želimo olje shraniti za ponovno uporabo, ga moramo najprej precediti oziroma filtrirati, da se znebimo nečistoč in ostankov hrane, ki bi se ob naslednji uporabi zažgali. Olje precedimo skozi več plasti fine tkanine, ki jo položimo v kovinsko cedilo z drobnimi luknjicami, da se znebimo tudi najdrobnejših delcev. Olje ohladimo na sobno temperaturo, nato ga v dobro zaprtem steklenem kozarcu shranimo v hladilniku.

Ne pozabimo, da se olje navzame okusa hrane, ki se je cvrla v njem. Olje, v katerem smo cvrli ribe, bo tako krasno za cvrenje rakcev, nikar pa v njem ne cvremo, na primer, krofov – ali česar koli, za kar si ne želimo, da ima okus po ribah!

Prav tako olja ne uporabimo prevečkrat. Vsakič, ko ga segrejemo, namreč postane malo bolj nestabilno in se razgrajuje, pri tem pa postane gostejše in temnejše. Tudi olje, ki je videti motno in ima na vrhu peno in če ima močan ali žarek vonj, je treba zavreči. Za odmet je tudi olje, ki se začne kaditi, še preden se segreje na želeno temperaturo. Ne glede na to, kako skrbno ravnamo z oljem in kolikokrat smo ga uporabili, pa ga ne hranimo dlje kot mesec ali dva. In ko je čas, da gre v smeti, ne pozabimo, da ne sodi med biološke ali mešane odpadke, pa tudi v straniščno školjko ne, ampak ga je treba oddati ločeno kot nevaren odpadek!

2