Recepti

Martinova gos s kostanjem in jabolki

 

 

SESTAVINE:

  • 1 gos, težka približno 3,5 kg
  • 10 dag olupljenega surovega kostanja
  • 6 dag suhih jabolčnih krhljev
  • 20 dag jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
  • sol
  • žlica moke
  • belo vino po želji

 

KOLIČINA: za 6 oseb

PRIPRAVA

1. Pečico segrejemo na 190 °C. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo. Gos očistimo, solimo zunaj in znotraj, trebušno votlino pa nadevamo z jabolčnimi krhlji in kostanji (da surove kostanje laže olupimo, jih zarežemo in za nekaj minut postavimo v zelo vročo pečico). Bedra privežemo tako, da zapremo odprtino, in gos postavimo v pekač. Obložimo jo z narezano zelenjavo in prilijemo 5 dl vode. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 170 °C in jo med stalnim polivanjem s sokom, ki se izloča med peko, pečemo še 2 uri, da se zlato rumeno obarva.

2. Pečeno gos odstranimo iz pekača in jo postavimo na toplo. Iz tekočine v pekaču odstranimo maščobo in jo prihranimo. Preostalo tekočino na plošči štedilnika izparimo. Ko v pekaču ostane le maščoba, dodamo moko in jo porjavimo. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Omako precedimo, po želji ji dolijemo malo belega vina in ponudimo k pečeni goski.

3. Goski iz trebušne votline odstranimo kostanj in krhlje ter jo postavimo na velik pladenj. Obložimo jo z mlinci, rdečim dušenim zeljem, kostanji in jabolčnimi krhlji.

 

Recept za martinovo gos s sadjem in orehi pa najdete v novembrski številki revije Dober tek, na strani 45. 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji