Članki

ŠPANSKA RESTAVRACIJA IN TAPAS BAR DON FELIPE

Avtorica: U. P.


ŠPANSKA RESTAVRACIJA IN TAPAS BAR DON FELIPEŠpanija je bogata in raznolika mediteranska država, njeno ogledalo pa je zagotovo tudi kulinarika – v njej se odražajo španska kultura in tradicija, zgodovina, geografska raznolikost in seveda njeni ljudje. Zanje je namreč obrok več kot le hrana, je predvsem druženje in večurno uživanje ob dobrih jedeh in vinu. Nedeljsko kosilo, na katerem se zbere cela družina, skupaj z babicami, strici in tetami, traja tudi štiri ure ali več. Začne se z aperitivom, morda Pacharánom, likerjem črnega ribeza, »uradnemu« delu kosila pa sledi sobremesa, ki pomeni druženje ob skodelici kave, sladicah in kozarčku digestiva. Včasih, navadno med tednom, se zgodi, da kosilo kratkomalo preskočijo, ker Španci radi cel dan kaj grizljajo. Ob dobri družbi, kozarcu vina, sangrije ali piva se z lahkoto dolgo zadržijo, saj jim lakoto odganjajo tapasi – tipični španski prigrizki, ki jih ob pijači ponudijo v skoraj vsakem lokalu, največja in najboljša izbira pa je seveda v tapas barih. Tapas niso le navadni obloženi kruhki, temveč okusni prigrizki druženja, pomemben del španskega družabnega življenja in tradicije. Španski pregovor pravi, da je življenje prekratko, da ne bi jedli dobro, in tega se Španci zvesto držijo.

Španska restavracija in tapas bar Don Felipe že dvanajst let v Ljubljani špansko kulinariko približuje predvsem slovenskim gostom, čeprav vanjo radi zaidejo tudi Španci. Ime je dobila po svojem prvem španskem kuharju in soustanovitelju restavracije, Jorgeju Juanu Felipeju, ki zdaj v njej sicer ne kuha več, saj je odprl svojo restavracijo v Londonu, še vedno pa sodeluje pri sestavljanju jedilnika restavracije pod ljubljanskim gradom. Ker so španske jedi tako raznovrstne kot dežela sama, je težko sestaviti jedilnik, ki bi predstavljal enotno špansko kulinariko. Španskih kulinarik je več, skoraj bi lahko rekli, da toliko, kolikor je njenih pokrajin.

V restavraciji Don Felipe poleg tistih res tipičnih španskih jedi, kot sta tortilla de patatas in paella, z jedilnikom večinoma potujejo nekje med Katalonijo in predvsem Andaluzijo, ki je vendarle domovina tapasov, paelje in flamenka. Na jedilnem listu lahko za začetek izbirate med celo vrsto ribjih, mesnih in zelenjavnih tapasov, kot so na primer pikantni gambori s česnom, peteršiljem, čilijem in bučkami ali pa chorizo v omaki rdečega vina. Nato preskočite na glavne jedi, kot je svinjska ribica na zelenjavi, gratinirana z all-i-olli omako, ali piščančji file s polento, omako rdečega vina, rozin in sladkorja ter zaključite z eno izmed sladic, morda jogurtovo strjenko z gozdnimi sadeži in medom ali tako zelo tradicionalno cremo catalano. Ob kozarcu španskega vina ponudijo starani španski sir manchego ali ali tanke rezinice pršuta jamón serrano. Jedilnik osvežijo dvakrat na leto, spomladi in jeseni, pri njegovem sestavljanju pa s predlogi in nasveti sodelujeta tudi Ricardo Fernandez Montero, kuhar iz Barcelone, in prej omenjeni kuhar »don Felipe«. Nove jedi najprej poskusi osebje restavracije, jih morda malo priredi, nato pa pridejo na vrsto gostje, dokončni sodniki. Včasih se zgodi, da se jed med gosti nekako ne »prime«, morda zato, ker je preveč nenavadna – v Španiji priljubljeni svinjski parklji, ki jih tam z užitkom sesljajo španske dame, je ena takih – morda pa zato, ker je jed v svoji osnovi preveč podobna slovenskim ali nam bližjim balkanskim jedem. Tako usodo je na primer doživela fabada, jed, ki izvira iz španske pokrajine Asturija in je pravzaprav fižolova enolončnica s svinjskim mesom ... A gostje prihajajo v restavracijo Don Felipe predvsem okusiti nekaj novega in drugačnega, s čimer ni prav nič narobe. Španske jedi na jedilniku zaokroža pester izbor vin, s katerimi pokrivajo večino španskih vinorodnih pokrajin, španski ambient pa v restavraciji ustvarjajo tudi večeri flamenka, ki so med gosti zelo priljubljeni.

 

Da pa bi tudi osebje ostalo v stiku s Španijo in španskimi kulinaričnimi smernicami, enkrat letno odpotujejo na izlet v Španijo. Vsakič obiščejo drugo mesto in si za izobraževanje izberejo dve restavraciji – tradicionalno, ki jim prikaže »star« način priprave jedi, in modernejšo, kjer spoznavajo nove usmeritve španske kulinarike.

 


Več o španski kulinariki preberite tukaj, kulinarični utrip Španije pa si lahko pripravite tudi doma, s preverjenimi recepti, ki so jih z nami delili kuharji restavracije in tapas bara Don Felipe. Za decembrsko številko revije Dober tek (2009) so pripravili marinirane olive, katalonske popečene kruhke s paradižnikom in oljčnim oljem, polenovko s pršutom in beluši, tradicionalno krompirjevo omleto, s kozjim sirom nadevane bučke in seveda paeljo! Dober tek!


 


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji