Članki

SLAŠČICE MIHALEK

Avtorica: Urška Petelin


Ljubezen do peke tort se prenaša z generacije na generacijo. Zvezek z recepti, zaupan hčerki, je, še preden pride v roke vnukinji, že dopolnjen s preizkušenimi recepti tet, tašče, prijateljic in prijateljičinih sosed ... V tretji generaciji se ljubezni primeša še strokovna izobrazba, načela zdravega prehranjevanja in podjetniška žilica. Uspeh je zagotovljen.

 

Tako nekako se je iz ljubezni do slaščic pred enajstimi leti rodila ljubljanska slaščičarna Mihalek, ki je kmalu postala slovenska pionirka v ponudbi veganskih in presnih tort. Tatjana Mihalek pravi, da vse pride ob pravem času. Čeprav že od nekdaj preprosto obožuje peko tort, je najprej imela trgovino s tekstilom, ko pa so družini po denacionalizaciji vrnili hišo v Spodnji Šiški, so kmalu v pritličju odprli slaščičarno Slaščice Mihalek. Že od samega začetka je slaščičarna povsem družinska: za finance, nabavo in vse, kar je povezano s tehniko, skrbi mož Peter, za »klasične« torte skrbi Tatjana, Katarina pa v ospredje postavlja »zdrave« torte. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, po duši pa zagovornica zdravega prehranjevanja.

Tudi zato v slaščičarni posvečajo veliko pozornost sestavinam – umetni dodatki in praški (celo pecilni!), ki olajšajo delo večini slaščičarn, so pri njih tabu. Uporabljajo samo ekološka jajca, kolikor se le da malo moke (tudi ta je ekološka), večina oreškov je iz ekološke pridelave, mlečne izdelke kupujejo pri kmetu z Gorenjske, ne uporabljajo želatine (nadomestijo jo s posebej obdelanimi algami), za okraševanje tort pa namesto priljubljene mase tičino uporabljajo marcipan, čeprav je oblikovanje z njim nekoliko težje. Katarina je prepričana, da ni vse, kar je sladko, tudi slabo za telo: »Lahko si privoščimo malo, a to dobro, iz kakovostnih sestavin in narejeno s srcem. Torto se trudimo približati zdravemu obroku.«


Petra, Joli, Breda, Ada, Lili, Peter ...

Tatjana že vse življenje zbira recepte za torte. Veliko tort ima nekoliko nenavadna imena – poimenovane so namreč po osebi, od katere je izvorno prišel recept, ki ga je nato Tatjana nekoliko priredila. Nekatere so si tako ime prislužile, ker so preprosto najljubše torte enega izmed družinskih članov. Petru Mihaleku je najbolj pri srcu seveda »njegova« torta Peter, mandljeva z vaniljino kremo. Tatjana ima najraje torto Mihalek z mandljevim biskvitom in čokoladno-kavno kremo. Priredila jo je po receptu Katarinine tašče, prav vsako jutro pa se na vsak kos tudi lastnoročno podpiše s čokolado. Katarini je najljubši presni tiramisu, ki si, kot pravi, zasluži dobeseden prevod, saj jo resnično »dvigne gor«.Veganske, presne in brezglutenske torte

Katarino Leskovšek zdrava hrana zanima že več kot dvajset let, pred sedmimi leti se je začela prehranjevati pretežno vegansko in pogosto o prehranjevanju tudi predava. Ker je sladkosneda, tako kot njena mama, je skoraj samoumevno, da je v ponudbo slaščičarne vključila tudi veganske torte (torte brez jajc, mlečnih izdelkov in sladkorja). Sprva le eno, potem pa jih je bilo vedno več. Zaradi velikega povpraševanja po tortah za alergike, na primer tortah brez glutena, pri katerih je običajen biskvit zamenjan z rožičevim, ovsenim ali podlago iz oreškov, nadev pa pripravljen s sojinim mlekom ali ovseno smetano, so svojo »klasično« ponudbo širili. Pred dvema letoma so ponudili prvo presno torto, torej torto, pri kateri nobena sestavina ni toplotno obdelana, in naleteli na velik uspeh. Strankam so ponudili možnost izbire, hkrati pa pokazali, da nekoliko drugačne prehranjevalne navade kljub temu niso tako enolične, kot si morda nekateri napačno predstavljajo. Navdih za recepte je dobila iz knjig in jih nekoliko priredila, pripravo presnih tort pa je spoznala v kalifornijski presni restavraciji Caffe Gratitude. S pridobljenimi izkušnjami zdaj tudi sama ustvarja svoje recepte. Ponujajo presno jagodno torto, čokoladno, bananino, avokadovo, hruškovo z ingverjem, kakijevo ... Priprava presnih tort je nekoliko dolgotrajnejša, saj je treba že dan prej namakati oreške in alge, jih nato mleti pri zelo visokih obratih. Vse veganske in presne torte so iz ekoloških sestavin, a ker so nekatere v Sloveniji nedostopne ali pa dostopne po zelo visokih cenah, jih morajo naročati v Angliji in Nemčiji. Pri presnih tortah je dodatna težava, da so oznake na sestavinah včasih nepopolne. Indijski oreški na primer so presni le, kadar so ročno luščeni. Pri mehanskem luščenju se namreč izloča grenka snov, ki jo odpravljajo s paro. Ker je mejna temperatura, ki loči presno hrano od nepresne, 42° C, so taki oreški pravzaprav nepresni in tudi torta iz njih torej ni presna.

 

Zakaj bi se ustavili pri tortah?

Slaščičarna Slaščice Mihalek ne bi bila prava, če ne bi ponujala še drugih sladkih dobrot. Poleg tort pripravljajo še zavitke, pite, rulade, praline in domače, ročno izdelane piškote. Katarina izdeluje svojo ekološko čokolado, razvila pa je tudi kolekcijo veganskih sladoledov, torej povsem brez jajc in mleka (tudi brez emulgatorjev in sladkorja), nekaj jih je celo presnih. Po okusu so ti sladoledi nekoliko drugačni, manj sladki, bolj polnih okusov in hranljivi. Recepte zanje si zmišljuje sama: močen vanilijev sladoled obarva s kurkumo, čokoladnega pripravi iz oreškov in surovega kakava, ananasovega iz ananasa, ananasovega soka in agavinega sirupa ... drugih skrivnosti nam raje ni odkrila. Povedala je le, da si v prihodnje želijo ponuditi tudi eko sladoled.

Slaščičarna Slaščice Mihalek je od leta 2009 partner družbe Lyoness, kar pomeni, da del svojega zaslužka pri nakupih imetnikov istoimenske kartice namenijo dobrodelni organizaciji, ki skrbi za pomoč otrokom in ogroženim družinam, del denarja pa je namenjen ekološkim projektom doma in v tujini. Z drugačnim, domačim in zdravim pristopom do slaščic, s skrbjo, da so sestavine čim bolj naravne, želijo svoje izdelke približati jedcu in se prilagajati željam sladkosnedih obiskovalcev. Verjamejo, da so slaščice več kot le hrana, saj lahko zadovoljijo dušo in telo.

 


V oktobrski številki revije Dober tek smo objavili tudi recepta za Mihalekovo skutno torto z mandarinami in s čokolado oblito vegansko torto Marijana z biskvitom iz ovsenih kosmičev in nadevom iz jabolk in mandljev. S slaščličarno Slaščice Mihalek smo za naše bralce priredili tudi dva kuharska tečaja, na katerem nam je Katarina Leskovšek prikazala, kako pripravljati presne in veganske torte, potice in piškote.
Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji