Članki

KOPRIVE: ZDRAVILNE IN OKUSNE

Avtorica: Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.
Fotografije: Ivan Merljak

 

Koprive so divje rastline s karakterjem. So kot mlado razigrano in obetajoče dekle, ki odločno brani svojo poštenost, in vsakdo, ki se ji približa, se opeče. Pa vendar jo opečeni ohrani v lepem spominu in brez trohice zamere ali užaljenosti v srcu. Ta primerjava krepostnega dekleta in koprive ni moja izmišljotina, marveč o njej pričajo staronemški zapisi, ki koprivi priznavajo veliko zdravilno moč. V rokopisu o govorici cvetlic je tudi zapisana primerjava med zaljubljencem in koprivami, po kateri »'kdor nosi v srcu gorečo ljubezen, je kakor pekoča kopriva.«

KOPRIVE: ZDRAVILNE IN OKUSNE

Razvrstitev kopriv

 

Kopriv je več vrst in vse so zdravilne. Velika kopriva je pekoča in visoka do poldrugi meter. Ima močno razraslo koreniko, na steblu in srčastih listih so številni žgalni votli Laski. V njih je pekoča snov, ki ni mravljinčna kislina, kot smo se učili v šoli, marveč hasitamin z acetilholinom. Mala kopriva je pol nižja, liste ima manjše in jajčaste, speče pa prav močno, tako kot velika. Poznamo tudi tako imenovane mrtve koprive; ločimo belo mrtvo koprivo, lisasto mrtvo koprivo in škrlatno rdečo mrtvo koprivo. Zanje je temeljna značilnost ta, da ne spečejo. Imajo močnejši duh in lepše cvetijo. Cvetovi so zvončaste oblike in nektar je tako globoko na dnu, da ga dosežejo samo čmrlji s svojimi dolgimi sesali.

 

 

Zdravilnost kopriv

Različne vrste pekočih kopriv se po vsebnosti hranilnih in zdravilnih snovi ne razlikujejo veliko. Vsi pisci o njih so si edini v ugotovitvah, da so koprive prava zakladnica zdravilnih sestavin. Izredno pomembna sestavina kopriv je klorofil, ki je kemijsko heterociklična z ionom magnezija v sredini obroča in več stranskimi verigami. Obroč je po zgradbi enak hemu, aktivnemu delu molekule hemoglobina, ki je sestavni del krvi, le da ima hem (kri) namesto magnezijevega iona ion železa. Torej se ni čuditi, da že stari zapisi omenjajo koprivo kot najboljše čistilo za kri. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo koprive pri srbečici, bolečinah v sklepih, revmi, protinu, pa tudi pri pljučnih boleznih. Lahko jih uporabimo tudi v kozmetiki za čiščenje polti, krepitev las in odpravljanje prhljaja.

 

 

Koprive so družabne, čeprav divje rastline. Rastejo vedno v bližini človeka, a se mu ne dajo kar tako. Ob koncu še vrtnarski nasvet: koprive posadimo med zelišča, dišavnice, da te bolje uspevajo.V članku iz majske številke revije Dober tek pišemo še, kdaj in kako koprive nabiramo, za kaj uporabljamo t. i. mrtve koprive, v vsebnosti katere sestavine podirajo koprive rekord med zelenjavo, zakaj so koprive odlične zoper pomladno utrujenost in nespečnost, simptome katerih mnogih bolezenskih stanj blažijo, kako jih uporabljamo pri revmi, na kakšne načine jih uporabljamo v kulinariki in najpomembneje – kako se pri njihovi uporabi ravnamo, da nas te pekoče zdravilne rastlinice ne bodo opekle!


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji