Članki

DIVJAČINA

Avtor: U. P.

Divjačina je redko na vsakdanjih jedilnikih, čeprav je v gozdu ulovljeno meso najstarejša človekova jed: moški so lovili in ženske nabirale. Jesenski jedilniki zato segajo v zgodovino in na krožniku ponujajo divjačinsko meso največkrat s takimi prilogami, ki bi jih lahko ženske nabrale v gozdu: gobe, kostanj, brusnice, kakšno jabolko, orehi in hg rehschnitzel wacholderrahm glacierte trauben 9u10-11lešniki. Štirideset odstotkov naše države je pokrite z gozdom in divjačina je meso iz neokrnjene narave.

Divjačinsko meso bi skoraj lahko označili za biološko, čeprav ga uradno ne smemo tako poimenovati, saj pridevnik biološko pomeni živila, ki jih morajo nadzorovati organizacije za kontrolo in certificiranje, pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov in živil pa omogoča tudi možnost ekološke reje divjadi v oborah. Pa vendar je divjačina meso prosto živečih živali, ki se hranijo s povsem naravno krmo, niso zdravljene z zdravili in se veliko gibajo, kar je v obdobju masovne proizvodnje industrijsko pridelanih in predelanih živil zagotovo velikega pomena. Ker je meso divjadi nekoliko težje dostopno in nekoliko dražje, ima pa seveda tudi specifičen okus, je na jedilnikih slovenskih družin večinoma redkeje od drugih vrst mesa. Divjačinsko meso ima visoko hranilno vrednost, vsebuje veliko proteinov in malo maščob ter je po kemični sestavi zelo podobno pusti govedini.

 Vse koristne napotke, objavljene v novembrski temi meseca, smo seveda pospremili z okusnimi jesenskimi recepti:

  • Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja
  • Srnji zrezki z brinovo omako in glaziranim grozdjem
  • Srnji oreh z blitvinimi špecli
  • Pečene prepelice z jabolčno-bučnim nadevom
  • Jelenja pečenka z rdečim zeljem in kruhovimi cmoki

 


V temi meseca novembrske številke revije Dober tek vas opozarjamo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu divjačinskega mesa, in pišemo o tem, kako nekoliko trše divjačinsko meso pred uporabo mariniramo v mokri ali suhi kvaši, kakšna je divjačinska osnova, kateri kosi so primernejši za določen način kuhanja in kako divjačino pravilno zamrznemo.


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji