Članki

VINSKI KOZARCI

Avtor: Leon Beton
DOBRA VINA SI ZASLUŽIJO PRIMEREN KOZAREC

Pomemben del kakovosti vina je, poleg vonja in okusa, njegova barva. To je tudi prva informacija o vinu, ki jo dobimo že ob nalivanju v kozarec, in tudi prva stvar, na podlagi katere si o vinu ustvarimo mnenje, še preden ga povohamo in okusimo. Na podlagi podatka iz etikete steklenice -– porekla vina, njegove starosti, sortnega sestava – in barve že nekako tehtamo, si ustvarimo prvo mnenje in postavimo lestvico pričakovanj o kakovosti.

Če bi – kot so do 19. stoletja – uporabljali lesene, glinene čaše ali težke okrašene kristalne kozarce, barve sploh ne bi ocenili ali pa zelo težko. Sodobni kozarci so zato iz čim tanjšega, proti razenju odpornega stekla (kristalina). Kozarci se od tistih, iz kakršnih so pili naši dedje in babice, razlikujejo tudi po velikosti. Kozarci so precej večji in praviloma na visokih pecljih, kar omogoča udobno prijemanje, tako da s prsti vina ne grejemo in ne mažemo stene kozarca. Ne tako stara novost je, da vina različnih porekel in sort potrebujejo kozarce različnih velikosti in oblik. Dejstvo je, da isto vino, če ga vonjamo iz dveh zelo različnih kozarcev, diši drugače.

 


Kako oblika in volumen kozarca vplivate na okušanje vina, kakšni so kozarci za predikatna vina in koliko vina smemo v kozarec naliti? Kakšni so kozarci za penino? Kakšne kozarce naj kupimo, da bodo univerzalni in bomo nekaj prostora v omarici lahko prihranili še za drugo posodo? O vsem tem pišemo v vinski rubriki novembrske revije Dober tek!


 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji