Članki

JABOLKA IN HRUŠKE

Avtorica: U. P.
 
 
 
Jesen je čas, ko se napolnijo shrambe. Svežega sadja je v primerjavi s poletjem bistveno manj, nizko povprečje pa zvišujejo jabolka in hruške, ki so v jeseni in pozimi pomemben vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Njihova pradomovina je Srednja Azija, a tega je že davno, saj so se jablane in hruške do danes udomačile po vsem svetu, razen na skrajnem severu in jugu našega planeta. V Sloveniji ima pridelovanje jabolk in hrušk dolgo tradicijo, žal pa so stare slovenske sorte začele izginjati in se umikati novim. Ker se zlahka križajo, obstaja na tisoče različnih sort. Med seboj se razlikujejo po barvi, okusu, strukturi, kislosti, času zorenja in trpežnosti.
 

Najbolj razširjena sorta jabolk na svetu je zlati delišes, sladka in aromatična sorta, ki zori ob koncu septembra ter primerno hranjena obstane do januarja. V Sloveniji je ena najbolj priljubljenih sort jonagold, zimsko jabolko blago kislega okusa in zelo primerno za peko sadnih peciv. Med domačimi sortami hrušk prevladujejo dišeča in sočna okrogla bergamotka, zelenorumena pastorjevka, drobna medena tepka in aromatična viljamovka. Pozne sorte hrušk, ki jih obiramo oktobra, so najbolj primerne za ozimnico, saj obdržijo okus, ki se pri zgodnejših sortah izgubi. Taki sta na primer sorti aleksander lucas ali conference, ki se zelo dobro obneseta tudi v kuhinji. Uporaba hrušk in jabolk v kuhinji je večinoma odvisna od posameznikovega okusa, načelno pa velja, da so za peko primernejša kiselkasta jabolka in sladke hruške.

 


V septembrski jesensko obarvani temi meseca boste izvedeli še več o drugih vrstah jabolk, kako jabolka in hruške pravilno shranimo, ali jih lahko zamrznemo in kako pospešimo njihovo zorenje.

Seveda pospremljeno z veliko okusnih sladkih in slanih receptov: sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem, pečena jabolka s cimetovim sladkorjem, jabolčne ladjice z borovnicami, poširane hruške v čokoladni omaki, hruškova solata z radičem in sirom z modro plesnijo, jabolčna juha s hrenom in prekajeno ribo ter hruškov čatni s suhimi marelicami, ki se odlično poda k mesnim pečenkam!


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji