Članki

OD JABOLČNEGA SOKA (MOŠTA) DO JABOLČNEGA VINA

Avtorica: Milena Suwa Stanojević,
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana

 

Slovenija ima dolgoletno tradicijo pridelave sadja, saj uspevajo mnoge sadne vrste, med katerimi prevladuje jablana. Čeprav v sodobnih sadovnjakih pridelujejo veliko novih sort jabolk, na kmetijah in travniških nasadih prevladujejo okusne stare sorte jabolk.


Jabolčni sok ali mošt

Jesen je tisti čas, ko na turističnih kmetijah že prešajo jabolka in točijo svež jabolčni sok – mošt. Najboljši je tisti, ki je pripravljen iz biološko ali integrirano pridelanih jabolk, saj so za pridobivanje dobrega jabolčnega soka najprimernejše pretežno stare sorte jabolk, kot so bobovec, kosmač, mošancelj, kanadka, carjevič in druge. Poleg dobrih, naravi prijazno pridelanih jabolk, je za kakovost soka pomemben tudi tehnološki proces pridelave in pripomočki, ki jih v tem procesu uporabljamo. Sokovi ne vsebujejo konzervansov, saj sok filtriramo in mu podaljšamo obstojnost s pasterizacijo.

Bistrost soka je odvisna od kakovosti in zrelosti sadja ter vsebnosti encimov, ki jih sadje vsebuje. Sledi takojšnja polnitev v sterilno embalažo. Jabolčni sok mora ustrezati predpisanim standardom glede kakovosti in je lahko v prometu le s pravilno označenim imenom. S tem je potrošniku zagotovljena istovetnost izdelkov. Jabolčni sok ne sme vsebovati nobenih umetnih barvil ali arom.

Jabolčno vino ali jabolčnik

Jabolčno vino, v preteklosti priljubljena in razširjena osvežilna pijača na kmetijah in vaških gostilnah, se je v sodobni preobleki domačih in tujih pridelovalcev pojavila tudi na domačem trgu. V tujini ga imenujejo cider. To je pijača, pridobljena iz jabolčnega mošta po tehnološkem postopku, podobnem pridobivanju vina iz grozdja. Povprečno vsebuje 4–5 vol. % alkohola, lahko pa tudi nekoliko manj ali nekoliko več. Dobro jabolčno vino lahko dobimo le iz sort jabolk, ki imajo več in bolj izražene sadne kisline (jabolčna, citronska, vinska ...). Kakovost jabolčnika je odvisna od kakovosti letine, sorte jabolk, vremenskih razmer, predvsem pa tehnike in tehnologije predelave jabolk.

 


V članku preberite, kako naredimo jabolčno vino in kakšni procesi se medtem dogajajo, kaj vpliva na prijeten okus jabolčnega vina in spoznajte zanimivosti iz njegove zgodovine.


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji