Članki

SIRI - TRADICIJA UŽITKOV

Avtorica: Irena Rogelj, prof. dr.

Sir so v preteklosti zelo častili. Sprva so ga darovali bogovom ali pa so ga uživali le privilegirani sloji prebivalstva. Tako so na primer špartanskim borcem predpisovali sir kot dietno prehrano med urjenjem. Sestavni del prehrane vseh slojev prebivalstva je sir postal v srednjem veku. Bolj ali manj organizirano izdelavo sira zasledimo že v 11. in 12. stoletju na območjih današnje Francije, Italije, Švice, Avstrije, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Danske in Finske. Izdelava sira je bila dolgo obrt, ki je temeljila na izkušnjah. Sire razvrščamo na podlagi njihovih lastnosti v skupine, pri tem pa se srečujemo z različnimi pojmi, kot so: tip sira, vrsta sira in različica sira.


V zelo zanimivem in poučnem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o sirih – od razlage različnih pojmov do opisov različnih vrst in tipov sirov. Spoznali boste tudi tipične predstavnike med zelo trdimi, trdimi in poltrdimi siri, pa tudi med mehkimi, ki smo jhih razdelili na sire s plesnijo na površini in sire s plesnijo v testu.


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji