Članki

FRANCOSKA KULINARIČNA ŠOLA LE CORDON BLEU

Avtorica: A. B. G.

Svetovna slava francoske kuhinje temelji na trdni strukturi gostinskih šol, ki znanje in tradicijo »de haute cuisine« skrbno prenašajo na mlajše generacije. Slovenija se z njimi ne more primerjati, saj ima že zaradi brezplačnega študija na voljo bistveno manj sredstev. Motivacija in nadarjenost pri nas seveda obstajata, a študentje niso dovolj obveščeni o možnostih šolanja, ko dosežejo slovensko diplomo. Zato v junijski številki revije Dober tek predstavljamo eno izmed najelitnejših svetovnih šol in Bineta Volčiča, njenega slovenskega diplomanta, kuharja, ki se je z navdušenjem podal na pot v neznano.

Le Cordon Bleu je mednarodna mreža šol za učenje kulinaričnih umetnosti in hotelirstva. Njeni začetki segajo v leto 1895. Ime nima veliko skupnega s paniranim polnjenim zrezkom, kakor bi lahko prehitro sklepali. Cordon bleu pomeni modri trak in izvira iz daljnega 16. stoletja, ko je bil prepoznavni znak reda vitezov Svetega duha, elitnega francoskega združenja, ki je med drugim slovelo po vrhunskih banketih. Današnjo podobo je Le Cordon Bleu dobil po drugi svetovni vojni, prisoten pa je v dvajsetih državah po vsem svetu, ki letno sprejmejo približno dvajset tisoč študentov – na evropskih tleh ga lahko najdemo v Londonu in Parizu.

Zadnje čase hodnike preplavljajo kuharski navdušenci iz Japonske in Kitajske, vedno pogosteje pa profesionalno vrtenje kuhalnice zamika nežnejši spol, opaža chef Patrick Terrien, glavni in najstarejši pedagoški predstavnik pariške šole. Bine Volčič pa je eden tistih redkih slovenskih kuharjev, ki si je kljub neznanju francoščine in vrtoglavim stroškom upal podati na dogodivščino v kulinarično prestolnico. V Franciji je mladi Kranjčan izkoristil priložnost za prakso pri Passardu, Vigatoju in Robuchonu ter si tako pridobival izkušnje ob boku največjih.


V članku pišemo, kako poteka študij in kaj vse lahko na tej priznani šoli študirate, katere stopnje oziroma sklope mora diplomant dokončati in kakšen je ključ do uspeha. Nagrada najboljšim diplomantom pa je (poleg same diplome, seveda) praksa v eni izmed svetovno priznanih restavracij.


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji