Članki

POR

Avtorica: U. P.

PORPor je sorodnik čebule, česna in drobnjaka iz družine lukovk. Ostrino in značilen vonj mu daje žveplova spojina, njegov okus pa je nežnejši od večine lukovk. Je izjemno odporen proti nizkim temperaturam, a čeprav ga lahko kupimo in pripravljamo vse leto, v svoji polni moči zasije v zgodnjem poletju. Takrat ima najbolj prefinjeno aromo in najnežnejše liste. Glede na čas dozorevanja por delimo v spomladansko, poletno, jesensko in zimsko vrsto. Prvi dve vrsti imata daljše steblo in nežnejše, svetlozelene liste, drugi dve pa krajše steblo in bolj trde temnozelene liste.

PORKo ga kupujemo, moramo biti pozorni, da je por svež, čvrst na otip in ima trdno zaprte liste. Če je poškodovan ali na listih opazimo rjave lise, je zelo verjetno, da nam bo doma kmalu zgnil, čeprav navadno v hladilniku zdrži tudi do enega tedna.

Raste v obliki cilindra iz belega čebulasto odebeljenega dna, začimbne in aromatične snovi pa so nakopičene predvsem v zelenih delih listov. Izvor zdravilnih lastnosti pora je žveplova spojina, ki deluje predvsem preventivno, antibakterijsko in blažilno.

 


 V članku boste izvedeli več o zdravilnih lastnostih pora in o tem, kako ga pravilno očistimo in pripravimo za kuho. Pogosto mu storimo krivico in ga uporabljamo samo kot začimbno zelenjavo. Vendar je por tudi odlična in zdrava sestavina glavne jedi, zato vam tokrat v reviji ponujamo kar nekaj receptov:

porova kremna juha, rižota s panceto in porom, dušena teletina s porovo polento, pečen por s praženimi gobami ...


 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji