Članki

DEKANTIRANJE VIN

Avtor: Leon Beton

DEKANTIRANJE VINPostopek, ko vino pretočimo v kristalno stekleno posodo značilne oblike, imenujemo dekantiranje. Razloga za to opravilo sta dva: ločevanje vina od usedline in zračenje vin, ki še niso dosegla svojega vrha.

Vina starejših letnikov imajo pogosto usedline ali pa jih je treba zaradi dolgega zorjenja v steklenici prezračiti. Zato jih pretočimo v stekleno posodo značilne oblike – dekanter. Ko vino pretakamo v dekanter, pazimo, da usedlina ostane v steklenici in jo zavržemo.

Najočitnejši kandidat za dekantiranje je portovec, ki je znan po obilni usedlini. Največkrat gre za letniške primerke, ki z dolgim ležanjem v kleti pridobivajo kompleksnost in kakovost. Takoj za njim so kompleksna rdeča vina – v mladosti zaradi izrazitih taninov skoraj niso pitna, po daljšem zorjenju v steklenici pa postanejo bolj elegantna in harmonična, a potrebujejo kisik, da jih poživi ...

 


V članku boste izvedeli še, katera so ostala vina, potrebna dekantiranja, zakaj imajo dekanterji svojo značilno obliko in kako vino pravilno dekantiramo.


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji