Članki

GRČIJA IN NJENI OKUSI

Avtorica: Tadeja Jelen

GRČIJA IN NJENI OKUSIPoletja si ne moremo predstavljati brez morja, sonca, Mediterana. Ko pomislimo na Mediteran, se nam najprej prikaže naša soseda Hrvaška, a v zadnjih letih vse pogosteje tudi Grčija. Ker smo sladokusci, nam že misel na Grčijo pospeši krvni obtok, postavi brbončice v stanje pripravljenosti in nas prestavi v okolje sonca, morja, mediteranskega rastlinja in bogatih primarnih okusov grške kuhinje.

Tako kot povsod, je kulinarika neke dežele odvisna od okolja, tradicije in bogate osvajalske zgodovine. In Grčija ima mediteransko klimo, kjer rastejo številne dišavnice, kjer se pase drobnica, kjer so doma odlični siri, vino in kjer si lahko iz čistega morja postrežemo z morskimi plodovi najvišje kakovosti; Grčija je zibelka naše civilizacije, filozofije, demokracije ... Aleksander Veliki je s svojih osvajalskih pohodov v prej kulinarično skromno Grčijo prinesel številne jedi in začimbe iz dežel, ki jih je osvojil. Skupek vsega tega je to, čemur pravimo grška kuhinja; preprosta in narejena iz odličnih, kakovostnih sestavin. Če k temu dodamo še dobro vino, sonce, morje in prijazne ljudi ...

Grška kuhinja ima dolgo tradicijo, ki sega v antične čase. Značilnost nekaterih jedi v Grčiji je, da so se od tistih davnih časov komaj kaj spremenile. Jedi, ki so ostale skoraj nespremenjene, so na primer dolmates, slavni grški zavitki iz trtnih listov, polnjeni z žiti, kruhom, ribami, različnim mesom, skordalia – česnova omaka s krompirjem, faki soup – juha iz leče, pasteli – preprosta slaščica iz sezama in medu ...


Več o grški kulinariki, njenih sestavinah in tradicionalnih jedeh preberite v članku, objavljenem v reviji Dober tek. Ponujamo vam tudi nekaj pristnih grških receptov, ki vas ne bodo razočarali (tudi ta dva, ki sta na sliki)!


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji