Članki

KO ZADIŠI PO ŽARU ...

Avtorica: U. P.

 Čeprav smo o peki na žaru že večkrat pisali, saj je nenazadnje to ena najbolj pogostih kulinaričnih tem vsakega poletnega druženja, zagotovo ne bo odveč tudi letos ponoviti nekaj koristnih napotkov.

Žar je umetnost improviziranja in učenja iz izkušenj: različne jedi se na različnih žarih drugače obnašajo, pa tudi nekoliko drugačen okus lahko imajo. Odprti klasični žar z rešetko in lesnim ogljem, da jedi prijetno dimljen okus, pokriti žar je odličen predvsem za pripravo večjih kosov mesa, prednost plinskega in električnega žara pa je, da se plošča hitreje segreje, pa tudi priročnejša in lažja za uporabo sta.

Ko izberemo žar, ki nam je pisan na kožo, lahko začnemo s »pravimi« pripravami. Vse, kar morate vedeti za popolno pripravo jedi na žaru, preberite v junijski številki revije Dober tek!

 

   • izbira kuriva
   • priprava žerjavice
   • priprava jedi za peko
   • pribor za peko
   • peka

 


Za pokušino vam ponujamo tudi množico receptov: puranji kebab na žaru, govedino na žaru s sladko-pikantno marinado, beluše na žaru s feto, namaz iz pečenih jajčevcev, skušo na žaru s prelivom iz ingverja, čilija in limete, solato s popečenimi jajčevci in kozjim sirom, ražnjiče s tofujem in najboljše sendviče s čebulo, rukolo in govedino na žaru. Za posladek smo pripravili pomarančni sladoled in lubenico, ki smo jo popekli na žaru!


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji