Članki

ŠAMPANJCI IN PENINE

Avtor: Leon Beton

 

Šampanjci so zame najkompleknejša in najvznemirljivejša vina. Delikatna sadnost, žlahtna kislina, iskrenje in penjenje se skupaj z značilno zorilno noto prepletajo v neponovljivo vinsko harmonijo. Tako, ki pivca osveži, zaposli vse čute in dvigne razpoloženje, ki mu po kozarčku ali dveh ni mogoče reči alkoholna omama.

 

Peneča se vina, ki ne prihajajo iz pokrajine Šampanje, v Sloveniji imenujemo penine. Čeprav jih pridelujejo na enak način in iz istih sort grozdja, so po karakterju zelo drugačna. Izbrati penino ali šampanjec?

 

Preprosto. Popijte kozarec prvega ali drugega. Bodite pozorni na pookus. Če vam bo ta všeč in če bo ostal intenziven in razločen še nekaj časa, ne da bi izgubil čistočo in prepoznavnost, je vino dobro. Če pa bosta aroma in okus ostala v spominu še naslednji dan, ste imeli v kozarcu nekaj posebnega. Če ste prej iskali penino za posebno priložnost, se lahko zgodi, da boste začeli iskati posebne priložnosti, da bi lahko odprli steklenico penine ali šampanjca.

 

Kako peneče vino pridelajo in iz katerih sort grozdja? Kateri so različni načini pridelave penečih vin? Kakšna je razlika med šampanjci in peninami? Zakaj je večina francoskih šampanjcev brez oznake letnika? Kaj pomeni avtolizni ali kvasni, briošni karakter penečega vina? Kako odstranijo usedlino iz steklenice? Kaj je ekspedicijski liker? Ali taka vina lahko staramo? Kako peneče vino ohladimo? Kako odpremo steklenico? In, seveda, kako vino natočimo?

 

 


Vse odgovore na peneča se vprašanja ponujamo v članku, objavljenem v reviji Dober tek!


 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji