Članki

VINA ŠPANIJE

Avtor: Leon Beton

Španija je vinska dežela z dolgo in bogato tradicijo, raznolikimi geografskimi danostmi in več kot šeststo sortami grozdja, ki jih najdemo samo na Iberskem polotoku. Vina gojijo na severu ob Biskajskem zalivu in Atlantiku (Rias Baixas), na obalah in v zaledju Mediterana (Priorat, Tarragona, Penedes, Terra Alta, Valencia, Alicante, Malaga, Jerez ...), obširnem kontinentalnem delu (Toro, Rueda, Ribera del Duero, Rioha, Navarra, La Mancha ...) in španskih otokih. Število vinorodnih območij – definiranih po vzoru francoskih Appellation Contrôlée – je veliko in so nam, razen redkih izjem, manj znana.

Do nedavnega je veljalo, da so vina, ki smo jih lahko kupili v slovenskih trgovinah in vinotekah, v glavnem tistega mednarodnega sloga – sloga, ki oponaša vina uveljavljene severne sosede. A kdo potrebuje še eno verzijo (pre)barikiranega chardonnayja, (pre)barikirane rdeče zvrsti iz merlota in cabernet souvignona ali medlega penečega se vina iz neizrazitih lokalnih sort? Španija ima vse predispozicije postati, poleg Francije in Italije, ena od treh vinskih stebrov starega sveta (Evrope).


V članku lahko preberete, zakaj lahko Španija postane vinsko še bolj prepoznana in katera španska vina si še posebej zaslužijo, da jih pokusite.


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji