Članki

ŠPANIJA - BOGASTVO OKUSOV

Avtorica: Urška Petelin
ŠPANIJA - BOGASTVO OKUSOV

Španija je bogata in raznolika mediteranska država, njeno ogledalo pa je zagotovo tudi kulinarika – v njej se odražajo španska kultura in tradicija, zgodovina, geografska raznolikost in seveda njeni ljudje. Zanje je namreč obrok več kot le hrana, je predvsem druženje in večurno uživanje ob dobrih jedeh in vinu. Nedeljsko kosilo, na katerem se zbere cela družina, skupaj z babicami, strici in tetami, traja tudi štiri ure ali več. Začne se z aperitivom, morda Pacharánom, likerjem črnega ribeza, »uradnemu« delu kosila pa sledi sobremesa, ki pomeni druženje ob skodelici kave, sladicah in kozarčku digestiva. Včasih, navadno med tednom, se zgodi, da kosilo kratkomalo preskočijo, ker Španci radi cel dan kaj grizljajo. Ob dobri družbi, kozarcu vina, sangrije ali piva se z lahkoto dolgo zadržijo, saj jim lakoto odganjajo tapasi – tipični španski prigrizki, ki jih ob pijači ponudijo v skoraj vsakem lokalu, največja in najboljša izbira pa je seveda v tapas barih. Tapas niso le navadni obloženi kruhki, temveč okusni prigrizki druženja, pomemben del španskega družabnega življenja in tradicije. Španski pregovor pravi, da je življenje prekratko, da ne bi jedli dobro, in tega se Španci zvesto držijo.

ŠPANIJA - BOGASTVO OKUSOVPregled španske kuhinje je pravzaprav kulinarično potovanje po španskih pokrajinah – od vroče Andaluzije na jugu se prek Kastilje, osrčja Španije, vzpenjamo do s hladnimi atlantskimi vetrovi bičane Galicije na zahodu, nepopustljive Baskije ob francoski meji in ponosnih Katalonije in Valencije na obali Sredozemskega morja. Kljub raznovrstnosti pokrajin in podnebij bi lahko našteli tudi več skupnih (kulinaričnih) imenovalcev. Prvi je zagotovo oljčno olje, ki z redkimi izjemami v Galiciji spremlja vsako jed. Španija je v svetovnem merilu po porabi oljčnega olja tik za vodilno Italijo, po proizvodnji in izvozu pa že več let na prvem mestu. Drugo, kar združuje vse pokrajine, je vpliv zgodovine. Čeprav so na današnjo Španijo in njeno kulinariko vplivala različna ljudstva in narodi, od Rimljanov do Judov, so na španski kulinariki močan pečat pustili zlasti Mavri, ki so tja iz severne Afrike prišli v osmem stoletju in ostali skoraj osemsto let.

 


V članku boste izvedeli več o španski kulinarični tradiciji, najbolj tipične jedi španskih pokrajin in njihove zanimivosti, tudi skrivnosti slavnega pršuta pata negra, in nekaj o sodobni španski kulinariki ...


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji