Članki

KOKOSOVO OLJE

Avtorica: U. P.

KOKOSOVO OLJE

Vsi tisti, ki ste ob tem naslovu nehote najprej pomislili na vroče poletje, razžarjeno sonce, palme in razvpito olje za sončenje, ki oddaja oblake kokosovih dišav z zagorelih teles, boste žal razočarani. Kokosovo olje bo tokrat namreč dobilo prostor zgolj v kuhinji.

Nekoč je veljalo, da kokosovo olje ni primerno za prehrano, saj naj bi ob segrevanju negativno učinkovalo na zdravje. Ker pa so znanstvene raziskave pogosto muhaste kot aprilsko vreme, se je z leti tudi to mnenje spremenilo in resnica je z novejšimi in bolj poglobljenimi raziskavami prišla na plan: kokosovo olje nikakor ni nezdravo, še več, je eno najbolj zdravih olj z vrsto pozitivnih učinkov na počutje in telo. Seveda so tu, tako kot pri vseh drugih maščobah, pomembni dejavniki pravilna hramba, uporaba in zmerno uživanje.

Najbolj cenjeno je, enako kot to velja za oljčno olje, deviško hladno stisnjeno kokosovo olje, ki je narejeno iz svežega, še zelenega kokosovega oreha. Oljem, narejenim iz posušenega jedra, namreč dodajajo aromo in jih rafinirajo, zato sta njihovi kakovost in koristnost bistveno manjši.

 


V članku opisujemo kakovostne sestavine in učinke kokosovega olja, kako ga pridelujejo, kako ga moramo hraniti in kako prepoznamo, da olje ni več dobro. Ponujamo tudi načine njegove uporabe in dodajamo recept, s katerim boste v zimskih dneh na jedilnik vnesli nežen okus poletja.


 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji