Članki

OCENJEVANJE VIN

Avtor: Leon Beton

Kako oceniti vino, umetniško sliko, glasbo? S številko težko, lažje opisno – z nekaj stavki ali z daljšim esejem. Pa vendar, kdo bi si vzel čas in prebral oceno vina na polovici strani revije, in koliko je sploh takih vin, ki bi si to zaslužila? Za oceno koncerta – na katerega ne gremo ravno vsak dan – si ta čas še vzamemo, oceno vina pa si želimo kratko, jedrnato, če pa je izražena s številko (oceno), še toliko bolje. V današnji družbi neomejenih možnosti in izbire si mnogi ljubitelji vin pomagajo z mnenji poznavalcev, vinskih kritikov, katerih mnenje in ocena sta oddaljena samo za klik miške ali stran v reviji.

Kdo so ti kritiki – ocenjevalci vin in kakšne so njihove metode in načini s katerimi ocenjujejo vina? Najprej so to ljubitelji z dolgoletnimi izkušnjami, ki so svoj hobi spremenili v poklic. Leto za letom potujejo po vinskih pokrajinah, pokušajo čim več vin in poznajo vinograde in vinarje področij na katere so osredotočili – nobeden ne more poznati vseh – kot lasten žep. Vedo, kakšen je potencial posameznega vinograda in koliko se mu njegov trenutni skrbnik lahko približa. Spomnijo se vin za več rodov nazaj. Svoja mnenja znajo spraviti med ljudi – prek knjig, vodičev, spletnih strani ... Če pomislim, katere avtorje in njihove knjige rad prebiram, ugotovim, da je večina njih Angležev (Jancis Robinson, Hugh Johnson, Clive Coates, Robert Joseph, David Peppercorn, Stephen Brook, Tom Stevenson ...), dva sta Američana in po eden Francoz ter Šved. Angleži so najboljši pisci – njihove (tudi strokovne) tekste je užitek brati, vinom pa pristopajo s hedonističnega stališča, v svojih opisih so nazorni, slikoviti in zaradi širokega vpogleda v teme kompetentni. So tudi neodvisni, pronicljivi in so za marsikatero kritiko – pod katero se vedno podpišejo s polnim imenom – deležni pogledov izpod čela ...

 


V članku se avtor dotakne tudi specializiranih revij, ocenjevanj na tekmovanjih in sejemskih ocenjevanj, kdo lahko postane degustator vin in nenazadnje ali so objektivne ocene vin sploh mogoče.


 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji