Članki

TEMPERIRANJE VIN

Avtor: Leon Beton

 

Pridelati dobro vino ni preprosto. Toliko stvari gre lahko narobe. Tudi sporočilo iz najboljše steklenice vina se lahko na poti do našega kozarca izgubi. Zgrešimo lahko bistvo in večino užitka zaradi napačne temperature pri serviranju, nepravilnega transporta ali hranjenja v neprimernih razmerah.

Naravnih kleti, iz katerih prinesene steklenice bi lahko dali kar na mizo, ni veliko. Za bela in peneča vina so večinoma pretople, za rdeča vina pa prehladne. Danes hladimo vina v domačih hladilnikih. Ti pa so vedno premajhni, saj v njih hranimo hrano, zato vina v njih hladimo le po potrebi – kadar vemo, da ga bomo sebi ali gostom postregli. Temperature v gospodinjskih hladilnikih so odvisne od tega, kako jih nastavimo, pa tudi od tega, kam steklenice položimo (temperature so praviloma pri dnu prostora za hranjenje najnižje, proti vrhu pa se višajo). Nekateri hladilniki imajo nekje v zgornji tretjini vgrajene posebne police za šest steklenic. Skoraj idealni za shranjevanje vin so namenski hladilniki, v katerih lahko razpon temperature uravnamo tako, da primerno ohladimo tako penine, bela vina in vina roze, kot rdeča vina.

 


V članku pišemo še, kako najbolje in kako najhitreje ohladimo vino ter ponujamo priporočene temperature serviranja različnih vin.


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji