Članki

INTEGRIRANA IN EKOLOŠKA PRIDELAVA

Avtor: Stanko Volk,
predsednik Slovenskega združenja za
integrirano in ekološko pridelavo zelenjave

Zdravje in počutje sta v veliki meri odvisni od prehrane, zato lahko zase naredimo največ, če vsak dan uživamo uravnoteženo prehrano in predvsem čim več raznolike zelenjave in sadja, da telo nahranimo s potrebnimi kakovostnimi hranili. Zelenjava je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov ter vsebuje malo oziroma skoraj nič sladkorja. Je tudi bogat vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zdrav prebavni trakt. Z vključevanjem zelenjave v prehrano bomo lažje zaščitili svoj organizem, mu pomagali pri obnavljanju celic in poskrbeli za zdravje.

Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da bi dnevno zaužili vsaj 250 do 450 gramov zelenjave. Pri tem pa moramo biti pozorni predvsem na izbiro zelenjave višje kakovosti. Skoraj polovica analiziranih vzorcev zelenjave v Sloveniji namreč vsebuje ostanke pesticidov, mnogi celo več različnih pesticidov, in pogosto se niti ne zavedamo, kakšna hrana pristane na naših krožnikih. Zato je zelo pomembno, kakšno zelenjavo izberemo.

INTEGRIRANA IN EKOLOŠKA PRIDELAVA

Zelenjava, ki je potrošniku in naravi prijaznejša, je zelenjava iz integrirane in ekološke pridelave. Oba načina pridelave zagotavljata višjo kakovost zelenjave v primerjavi s konvencionalnim načinom pridelave. Pomembno je, da poznamo oznake integrirane in ekološke pridelave, saj zagotavljajo, da lahko tej hrani resnično zaupamo. Reden nadzor neodvisnih pooblaščenih organizacij zagotavlja stalno kakovost integrirano

Medtem ko osnove ekološke pridelave širša javnost že razmeroma dobro pozna, je pojem integrirana pridelava nekoliko manj znan oziroma se pogosto enači z ekološkim.Članek je v celoti objavljen v reviji Dober tek. V njem razkrivamo razlike in podobnosti med integrirano in ekološko pridelano zelenjavo ter povzemamo rezultate raziskave o uživanju zelenjave, ki je pokazala, da je glavni kriterij, ki pri slovenskem potrošniku odloča o nakupu hrane (žal) cena.


Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji