Članki

POGRINJKI

Avtorica. U. P.
DT 6/2010
POGRINJKIVidez ni vse, je pa veliko. Pogrinjanje mize je preplet praktične razporeditve jedilnega pribora, krožnikov, skodelic in kozarcev, da jih lahko jedec kar najlažje in samoumevno pravilno uporablja, ter estetskega čuta za barve in oblike, s katerimi ustvarjamo vzdušje. Pogrinjek je del mize, pripravljen za gostovo popolno uživanje ob jedi, in vključuje vse, kar se pripravi na pogrnjeni mizi za postrežbo ene osebe, ki naj bi po splošnih standardih za mizo potrebovala okrog osemdeset centimetrov prostora. Videz pogrinjka je odvisen od mnogih dejavnikov: števila gostov, predvidenih jedi, velikosti mize in njene postavitve v prostoru ter prostora samega, letnega časa in seveda priložnosti. Predvsem glede na slednjo lahko pripravimo preproste pogrinjke, primerne za vsakodnevne obroke, razširjene pogrinjke, ki spremljajo obroke z več hodi jedi, in svečane pogrinjke za posebne priložnosti. Z nekaj osnovnih napotkov lahko prav vsak pripravi jedi primerno vzdušje.

Za postavitev pribora in kozarcev veljajo skoraj po vsem svetu enaka pravila. Ker gost jemlje pribor od »zunaj« proti krožniku, je pribor za predjed (ki je navadno manjši) najbolj oddaljen od krožnika. Na levi strani stojijo vilice, ki jih postavimo z navzgor obrnjenimi roglji, na desni pa ob krožniku nož, ki je z rezilom obrnjen proti krožniku, nato žlica in čisto na koncu nož za predjed. Pribor za sladico – manjše vilice in manjša žlica, ki ima pogosto vlogo noža – stoji nad krožnikom.

Osnova vsakega pogrinjka je prt, ki naj čez mizo sega največ do višine sedeža stola. Barve naj bodo tople, ena najbolj primernih in nevtralnih barv je barva šampanjca, ki je zamenjala nekoč tako uveljavljeno snežno belo barvo prta. S prtom uskladimo tudi barvo serviete (ali obratno), ki pa je lahko živahnejša. Če bomo serviete zlagali v »skulpture«, naj ne bodo preveč vzorčaste, saj oblika ne bo prišla do izraza. Blago mora biti kakovostno, lahko je bombažno, laneno ali svileno oziroma iz mešanih materialov, kar je odvisno od oblike, v katero bomo serviete zlagali.

 


V članku pišemo tudi o pravilni postavitvi kozarcev, dotikamo se največjih napak pri pogrinjanju mize in vam korak za korakom s fotografijami razkrivamo, kako zložiti serviete v tri najbolj priljubljene figure.


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji