Članki

KONOBA STARI PODRUM

Avtorica: U. P.
DT 4/2010

»Čao, Mira, hvala!«, »Mira, alla prossima!«, »Bok, Mira, vidimo se!« so pozdravi, ki se slišijo od vrat kuhinje Starega podruma, kjer Mira Zrnić s svojima hčerkama Ingrid in Marinko (ob koncih tedna na pomoč priskoči tudi hči Katarina) kuha za svoje goste. Namesto goste bi lahko zapisali znance, celo prijatelje, saj je vzdušje v tej istrski konobi presenetljivo domače. Mira in njeni hčerki kar naprej švigajo iz kuhinje v jedilnico in nazaj, vse tri hkrati strežejo, kuhajo in pospravljajo, pri vsaki mizi pa spotoma še malo poklepetajo. Da je vse zelo spontano, priča tudi dejstvo, da se na jedilnih listih počasi nabira prah, saj si Mira dnevno ponudbo izmisli sproti, navadno kar zjutraj, ko vstane: »Ni jedilnika. Zjutraj vidim, katere sestavine imam, in se potem odločim, kaj bom skuhala. Ko gostje pridejo, jim povem, kaj se bo jedlo, in vsi mi zaupajo.« V ožji izbor se po navadi uvrstijo razne frtaje, jote, mineštre in bobiči, fuži, rižote, žgvacet, gobe na žaru, namazi s tartufi, velike mešane solate z jajcem, florentinski zrezki in debeli biftki – tudi ko smo tam bili mi, sta dva mamljivo cvrčala nad žerjavico na kotnem ognjišču. Skratka, domače istrske jedi, ki se spreminjajo skupaj z menjavanjem letnih časov. Stalnica sta seveda na burji sušen ombolo in domača istrska klobasica, ki ju kupijo pri enem izmed domačinov. Tudi vse druge sestavine so lokalne. Mirino logično sklepanje je: »Zakaj bi plačala, če lahko stvari dobim na vrtu in v gozdu.« Njen mož je namreč strasten gobar, nabira pa tudi šparglje, regrat, čemaž, koprive in sploh vse, kar okusnega raste naokoli.

 

 

 


Več o obisku konobe Stari podrum v vasici Momjan v hrvaški Istri (tik za slovensko mejo) in Miri Zrnić, ki resnično kuha z dušo preberite v reviji Dober tek. V njej objavljamo tudi Mirine recepte za istrsko mineštro (bobiči), fritajo z regratom in čemažem ter po istrsko pripravljen ombolo in klobasice. Odlično!


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji