Članki

NAKUP PRAVEGA NOŽA

Avtorica: Urška Petelin
DT 1/2011
NAKUP PRAVEGA NOŽA

Nož je eno najpomembnejših orodij vsakega kuharja. Ni pa vsak nož za vsako roko in čeprav se klasične tehnike rezanja z leti niso bistveno spremenile, so z razvojem tehnologije napredovali materiali in način proizvodnje nožev, oblike rezil in držal, tehnike brušenja nožev in rezalne deske zato je morda čas, da prevetrite svojo kuhinjo.

Le trije namesto kompleta

Nakup velikih in lepih kompletov več nožev se kljub navidezni cenovni ugodnosti ne izplača, saj večine med njimi najverjetneje nikoli ne boste niti uporabili. Bolje je, da s premislekom o svojih kuharskih tehnikah, znanju, spretnosti in okusu izberemo pravi nož zase. Naj bo nekoliko dražji, a zato popoln in večen. Če z noži nismo izkušeni, svojo zbirko raje dopolnjujmo počasi in previdno, skupaj z napredkom naših ročnih spretnosti in želj. Kuharski mojster zagotovo potrebuje drugačen kuharski nož kot kuharski začetnik, to pa ne pomeni, da je prvi manj kakovosten od drugega. Različna je le njuna namenskost. Da v kuhinji potrebujemo celoten komplet nožev, vsakega za svoje opravilo, je eden izmed kuhinjskih mitov, ki zagotovo ne drži. Čeprav tržišče ponuja na stotine nožev za različna opravila, od noža za odpiranje ostrig do noža za lupljenje avokada, bo domača kuhinja odlično založena tudi s samo tremi pravimi noži: kuharskim nožem (na embalaži boste pogosto našli napis chef's knife), lupilnim nožem (paring knife) in tretjim nožem, katerega izbira je odvisna od tega, katero hrano najpogosteje pripravljate.

Evropski, japonski, jekleni ali keramični?

Obstajajo tri večje skupine nožev. V prvi skupini so za nas povsem običajni »evropski« jekleni noži. V zadnjem desetletju so v ospredje prišli nekoliko posodobljeni japonski noži, ki so trenutno tudi pri nas eni najbolj priljubljenih. Tretja skupina nožev je na tržišču najmlajša in se z veliko hitrostjo prebija v domače, tudi slovenske, kuhinje. To so noži s keramičnim rezilom. Njihova najbolj prepoznavna značilnost je, da so zelo lahki in omogočajo dolgotrajno uporabo, saj ohranijo ostrino rezila precej dlje kot jekleni noži, najbolj kakovostni tudi do desetkrat dlje.

Izbira pravega noža

Izbira pravega noža je predvsem stvar občutka in želj vsakega posameznika. Pri nakupu moramo biti pozorni na obliko in material držala, težo in ravnotežje noža, širino in dolžino rezila. Vedno, preden nož kupimo, ga moramo prijeti v roke, potežkati, ugotoviti, kako nam »leži« v dlani, koliko tehta, ali nam ustreza držalo in kakšen je oprijem.

 


V reviji Dober tek pišemo o razlikah med noži in »trikih« za pravilno izbiro noža, pisanega na vašo kožo. Seveda tudi o značilnostih keramičnih in japonskih nožev (gyuto, santoku,usuba), o pravilni negi noža, brušenju in vrstah jekla. Obvladovanje noža je osnova vseh kuharskih spretnosti in da se boste lahko resnično odrezali v kuhinji, si osmislite pravi nož zase!


 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji