Članki

PALAČINKE

PALAČINKEAvtorica: U. P.
DT 5/2010

 

Palačinke niso samo otroške sanje in okusen zajtrk ali posladek. V francoski regiji Bretanji so tradicionalna jed in iz njih je lahko sestavljen celoten obrok – od predjedi, glavne jedi do sladice. Iz Bretanje se je tradicija palačink razširila po celotni Franciji, kjer je vedno več »palačinkarnic« (pravijo jim crêperie), restavracij, ki nimajo na svojem jedilniku ničesar drugega kakor palačinke. Kot sladico uporabljajo večinoma »bele« palačinke (crêpe) iz pšenične moke, palačinke kot glavna jed (imenujejo se galette) pa so temnejše, saj jih pripravljajo z mešanico ajdove in pšenične ali koruzne moke, pa tudi z bolj posebnimi vrstami, kot je kostanjeva moka ali moka iz čičerke. Ob palačinkah tradicionalno v glinenih vrčkih postrežejo jabolčnik (cidre).

PALAČINKE


Majhne skrivnosti priprave
Čeprav priprava palačink ne bi mogla biti preprostejša, obstajajo majhne skrivnosti, ki jih naredijo boljše. Ključ do izvrstne palačinke je poleg gladke mase, ki jo pred peko vsaj eno uro pustimo počivati, tudi primerna in dovolj segreta ponev. Popolna palačinka je tanka, lahka in nežna. Najlaže bomo palačinke spekli v teflonski ponvi, namenjeni prav peki palačink, saj je taka ponev tanjša, njeno dno pa je popolnoma ravno, tako da se palačinka enakomerno in hitro speče. Nizke stranice ponve omogočajo, da palačinke z lahkoto obračamo v zraku – poleg vizualnega učinka na morebitne sladkosnede goste se s takim načinom obračanja izognemo raztrganim palačinkam, ki se kmalu spremenijo v praženec, ki ni videti prav nič cesarsko. To velja za vse palačinke, razen tiste prve, ki tako ali tako nikoli ne uspe. V francoski Bretanji imajo prave »palačinkosnede« družine celo okroglo električno ploščo, ki spominja na tisto z uličnih prodajalnic palačink. Postavijo jo na sredino mize, tako da si vsak sam speče svojo palačinko po svojem okusu.
Ker so palačinke najboljše, ko so tople, jih med peko zlagajte drugo na drugo na krožnik, ki ga postavite na lonec vrele vode. Po peki jih lahko ponovno segrejete v ponvici ali mikrovalovni pečici, nikakor pa jih ne segrevajte v navadni pečici, ker jih bo vroč zrak izsušil. Še bolje, a za tistega na drugi strani ponve malo manj praktično, je, če palačinke mažete ali nadevate kar sočasno s peko. To velja predvsem za polnjenje slanih palačink, saj je najbolje, da nadev razporedimo po palačinki takoj, ko smo jo obrnili, tako da se spodnja stran palačinke peče hkrati s segrevanjem nadeva.

 


Eden najboljših nasvetov, ki vam jih lahko ponudimo za peko palačink, je, da naj masa pred peko počiva eno do dve uri. V tem času se namreč zrnca škroba napihnejo in se tako bolje povežejo, palačinke pa postanejo mehkejše in se ne prijemajo ponve. Kako enak učinek doseči v le nekaj minutah, ko se nam s peko palačink mudi, pa tudi polno drugih koristnih napotkov in zanimivosti (od temperature jajc do vrste mleka) o peki palačink lahko preberete v reviji Dober tek. V njej smo vam pripravili tudi vrsto receptov za odlične slane in sladke, svetle in temne palačinke, ki vas bodo pozdravile že z naslovnice.


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji