Članki

JÖEL ROBUCHON

Avtor: Matej Fišer

Joël Robuchon je živa legenda in verjetno največja zvezda svetovnega kuharskega formata, ki se je kdaj koli mudila pri nas. Slovenijo je obiskal septembra 2010, šest slovenskih kuharjev pa mu je predstavilo tisto, kar naj bi bila slovenska zanimivost – raznovrstnost kulinarike. Janez Bratovž, Bine Volčič, Jure Tomič, Tomaž Kavčič, Tanja in Damir Pintarič in Jure Jezeršek so pred gospoda postavili vsak svoje videnje tistega, kar bi bilo vredno kot posebnost predstaviti ikoni svetovne kulinarike. Pri predstavitvi ni šlo za koordiniran menu, ampak je bila zasnovana kot skupek fragmentov, nekakšen kolaž Slovenije na krožniku, ki se bolj ali manj navezujejo na regije kuharji. Glede na Robuchonovo veličino naloga res ni bila preprosta, predvsem za tiste chefe kuhinj, ki ne pričakujejo le vljudnostne hvale, ampak si od takega strokovnjaka želijo predvsem konstruktivno kritiko. Enako velja za obiskovalce, ki želijo vedeti, kaj tak mojster vidi v jedeh, kar mogoče sami spregledamo ali se nam ne zdi nič posebnega.

 

In kdo je ta čudežni Robuchon in kaj je čudežnega v francoski kuhinji?

Pri Robuchonu ne gre za snobistično kreaturo, ki hodi po svetu in soli pamet nerazvitim, ampak za prijetnega gospoda, ki je v mladosti želel postati župnik, a je končal kot kuhar, kateremu je znani vodič Gault Milleau podelil naslov »kuhar stoletja«. Še vedno išče novosti, zanimive jedi, okuse in se skratka na svojih popotovanjih uči. Prav to, da se še vedno uči, je marsikomu pri nas tuje, saj je nešteto kuharjev, ki vedo prav vse. V tem, da ne zna vsega, je veličina omenjenega gospoda, ki je pripravljen pokramljati z vsakim sogovornikom. Ena njegovih znamenitih jedi je krompirjev pire, katerega je tako dodelal do take popolnosti, da ga njegovi gostje jedo tako za prilogo, kot tudi sladico. Preprosto se sliši, vendar težko doseže.

Joël Robuchon je predstavnik druge generacije kuharjev, ki so na svetovni zemljevid postavili tako imenovano »francosko kuhinjo«. Generacija, kateri pripada Robuchon, je znamenito bocusovsko kuhinjo pripeljala do vrhunca, jo še nekoliko poenostavila in sistemsko postavila v okvir, skozi katerega lahko sprejema vse novitete in vplive preostalih kuhinj in jih vključi vase. Zato ostaja tako imenovana francoska šola osnova vse vrhunske svetovne kulinarike. Prav termin »francoska kuhinja« se vedno pojavlja kot nek absolutni odgovor na vsa vprašanja, ko v gastronomiji iščemo dovršenost, v bistvu pa nihče ne more točno opredeliti, kaj naj bi ta termin pomenil.

 


V nadaljevanju članka pišemo o značilnostih francoske kuhinje, sodobni molekularnih tehnikah in razvoju ter značilnosti kuhinje Jöela Robuchona. Obiskali smo tudi njegovo pariško restavracijo L'Atelier ...


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji