Članki

 

Piše: U. P.

Objavljeno: DT 5/2016

 

Vinsko-kulinarični festival Izbor

Tudi Dober tek bo tam

Dežela kozolcev, 18. 6. 2016

 

Festival, podnaslovljen Festival okusov in zabave, ki smo mu že lani napovedovali, da bi lahko postal eden najzanimivejših vinsko-kulinaričnih festivalov v Sloveniji in širše, bo 18. junija v Deželi kozolcev v Šentrupertu znova zbral množico ljubiteljev kulinarike in vin. Idejni vodji festivala, kuhar Tomaž Kavčič z Dvorca Zemono in Franci Kek, organizator nekdanjega festivala Rock Otočec, obljubljata, da bodo letos rešili nekaj lanskoletnih spodrsljajev in tako festival postavili še stopničko višje.  Etnološka vrednost tradicionalnih kozolcev se bo to poletje znova združila s kulinarično in enološko dediščino, ki jo za naše zanamce danes ustvarjajo sodobni kuharji in vinarji.

 

Tudi letos bomo okusne grižljaje in vrhunska vina doživljali v stiku z naravo, sedeč na senu in opazujoč čarobno osvetlitev, ki jo po sončnem zahodu ustvarijo premišljeno postavljene luči med kozolci. Le da tokrat, kot obljubljajo organizatorji, brez neobvladljive gneče pred stojnicami vrhunskih chefov, zaradi katere so lani nekateri ostali praznih rok – obetajo se namreč korenite organizacijske spremembe. Druženje na idilični lokaciji bo trajalo dvakrat dlje kot lani, od poldneva do poldruge ure zjutraj, zato si še toliko bolj želimo sončnega dne in tople poletne noči. Tudi Dober tek bo seveda tam. 

 

Vstopnice v treh kategorijah 

Lanskoletna cena vstopnic, ki je bila na dan festivala le 35 evrov, je bila krepko nižja od vstopnic primerljivih festivalov v tujini, vseh dva tisoč pa jih je bilo prodanih že tri tedne pred prireditvijo. Tudi letos je zanimanje za festival veliko, čeprav program še ni povsem zakoličen in so organizatorji predvsem pri udeležbi vrhunskih kuharjev še skrivnostni. Lanskoletni sicer izjemno obiskan in programsko pester festival je žal zaznamoval spodrsljaj pri sistemu okušanja jedi vrhunskih chefov, saj so nekateri obiskovalci ostali brez kulinarične pokušine – za kar ne gre kriviti le organizatorjev, temveč tudi kulturo nekaterih obiskovalcev, ki so se trli pred kulinaričnimi stojnicami in grabili več jedi, kot so jih lahko nosili – zato so letos največje spremembe uvedli prav pri organizaciji kulinaričnega dela festivala. Na voljo so namreč tri kategorije vstopnic: najcenejša vstopnica ≫Vino≪ (22 € v predprodaji) zagotavlja sedemurno pokušino vin in uvodno jed, vstopnica ≫Alpe-Adria≪ (33 €) poleg vina in uvodne jedi še tri jedi kulinaričnih šol, najdražja vstopnica ≫Chefs≪, ki jih bodo natisnili le 250, pa za 66 € poleg vina in uvodne jedi zagotavlja tudi dvanajst jedi vrhunskih kuharskih mojstrov. Ti bodo svoje specialitete ponujali od pol šeste do pol desete ure. 

 

Kulinarika 

Tomaž Kavčič bo znova poskrbel, da bo bera gostujočih kuharjev raznolika in predvsem vrhunska – segala bo od odličnih slovenskih kuharjev do kuharjev iz tujine, med katerimi bo znova nekaj takih, ki so s svojimi jedmi navdušili zahtevne Michelinove ocenjevalce. Letošnja novost festivala je, da se bodo predstavili tudi mladi kuharji kulinaričnih šol iz Italije, Hrvaške in Slovenije, ki bodo jedi ustvarjali pod mentorstvom Tomaža Kavčiča. Organizatorji letos še posebno poudarjajo nov sistem izdajanja hrane, saj se bodo gneči in nesporazumom izognili s premišljeno organizacijo: ≫Vsak obiskovalec prejme kartonček s poimenskim seznamom kuharskih mojstrov, katerih hrana mu bo na voljo glede na vrsto vstopnice. Tako bo vsak prišel do tistega, kar mu pripada. Kuharski mojstri bodo zagotovili točno določeno število porcij, vsak obisk pri določenem kuharskem mojstru bo zabeležen na kartončku obiskovalca. Tako bodo gostje zagotovo prejeli vse jedi svojega menija,≪ zagotavlja Franci Kek. Med prireditvijo pa bo na posebnih stojnicah na voljo tudi plačljiva hrana. 

 

Vino 

Na festivalu se bo s svojimi vini predstavilo približno petinštirideset vinarjev. Med njimi večina znanih vinskih imen iz Slovenije (Ščurek, Movia, Batič, Edi Simčič, Jakončič, Dolfo, Kabaj, Rodica, Valter Sirk, Istenič, Gašper, Guerila, Pucer z Vrha, Kupljen …), nekateri iz Hrvaške Istre (Kabola, Trapan, Roxanich, Matošević), Italije (Zidarich, Radikon, Terpin), Makedonije (Stobi) in Španije (Freixenet). Seznam sodelujočih vinarjev še dopolnjujejo. Sedemurna brezplačna pokušina vin se bo začela ob pol tretji uri, pozneje pa bo vino prisotnih vinarjev na voljo po cenah, kot jih imajo v domači kleti, kar je še ena novost letošnjega festivala. Glasbena spremljava Lani je obiskovalce pozitivno presenetil glasbeni program, ki je presegel povprečne festivalske glasbene spremljave iz ozadja. Skupine so namreč nase opozorile s svojo pojavo in nastopom, ki je bil zdaj na balkonu kozolca, drugič v središču vinskega dogajanja ali v formacijah med (za slovensko kulinarično festivalsko dogajanje nenavadno močno plesno angažirano) publiko. V spominu je ostala predvsem italijanska skupina Badabimbumband, ki bo tudi letos soustvarjala vzdušje Izbora. Zvečer bo za glasbo vseh generacij poskrbela skupina Help, ki je ena najboljših evropskih izvajalcev pesmi skupine The Beatles, večer pa bo z rock in funky hiti končala skupina Funkstasy. 

Za najmlajše 

Medtem ko bodo odrasli spoznavali okuse gostujočih kuharjev in na  novo odkrivali vina, se bodo tudi najmlajši lahko kulinarično udejstvovali: poskusili naravne pijače in jedi, primerne za otroke, pod strokovnim vodstvom ustvarjali iz testa in pripravili gurmansko pojedino celo za živali mini živalskega vrta. Med delavnicami in aktivnimi igrami bodo spoznavali znanstvene eksperimente, s srednjeveškim vitezom pa bodo odpotovali v preteklost. Za otroke do dvanajstega leta je vstop na festival brezplačen. 

 

Podroben seznam sodelujočih kuharjev in vinarjev bo znan 18. maja, mesec dni pred začetkom festivala, in objavljen na www.izborfestival.si

Tudi revija Dober tek bo tam – pod enim izmed kozolcev poiščite brezplačni izvod, poln kulinaričnih dobrot.

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji