Članki

ZAPELJIVO SLADKA - ČOKOLADA

Avtorica: U. P.
DT 2/2010

ZAPELJIVO SLADKA - ČOKOLADA

S tistimi, ki pravijo, da je sladko vedno tudi kratko, se ljubitelji čokolade zagotovo strinjamo. Čas, ko se nam čokolada »počasi« topi v ustih, je zmeraj prekratek, pa čeprav bi trajal ure in ure. Morda razlog tiči v nedavnem odkritju znanstvenikov, da je kemično učinek čokolade enak učinku indijske konoplje, saj deluje sprostitveno, pomirjujoče in v možganih poveča sproščanje tako imenovanega hormona sreče. Še bolj srečno pa je uživanje v čokoladi v dvoje. Čeprav je nasprotnikov valentinovega vedno več, saj se je »praznik zaljubljencev« resnično spremenil že v pravi kič in golo potrošništvo, je tudi res, da vsak izgovor prav pride, kadar je v igri zapeljivo sladka čokolada.

Dva milijona ton prodanih kakavovih zrn oziroma milijon ton prodane čokolade letno dokazuje, da je čokolada razvada v svetovnem merilu. Kakavova zrna naj bi prvi sušili in pražili mehiški Maji, najraje pa so čokolado imeli Azteki, ki so jo pili grenko in močno začinjeno, že kar pekočo. Bili so prepričani, da učinkuje zdravilno, predvsem pa so jo hvalili kot odličen afrodizijak in jo (morda zato) imenovali pijača bogov. Španski kolonizatorji so grenki kakavovi masi dodali sladkor in jo tako približali evropskemu sladkosnedemu okusu. Vse do 17. stoletja so čokolado pili, vročo ali hladno, nato pa se je v neki stari londonski kavarni pojavila novost – čokolada, v katero si lahko ugriznil! Trda čokolada je bila pravo kulinarično razodetje in nastopila je nova doba. Od takrat naprej čokoladne tablice grizlja ves svet, čokoladni mojstri pa tekmujejo, kateri bo sladki kakavovi masi izboljšal okus, ji dodal bolj nenavadne sestavine in jo izvirneje oblikoval.

 


Sredi februarske megle so bile Dobertekove čokoladne sanje (katerih recepte smo seveda objavili v reviji) bogat čokoladni kolač z orehi, zimska čokoladna torta in klasični, a vedno odlični čokoladni pralineji. Za temperamentne pare smo pripravili pikantno vročo čokolado za dva, za tiste, ki radi pogledajo prek okvirov tradicionalne kulinarike, pa goveji file z zelenim poprom in temno čokolado.


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji