Članki

OTROŠKA KUHINJA

Piše: Urška Petelin
Foto: Cveto Sonc
 

LONČEK KUHAJ: OTROŠKA ZIMSKA PRAVLJICA


 

Bilo je, kot bi vstopili v neki drugi čas, v pravljični svet babičine kuhinje s pikčastimi lončki, vrči, skodelicami in kozarci, polnimi dobrot. Ljubka kuhinja Lonček kuhaj, iz katere zmeraj tako lepo diši, je prava mala ustvarjalnica, kjer so otroški obrazi nasmejani, roke pa do komolcev poprašene z moko. V tej pravljični kuhinji v Mengšu se ljubezen do kuhanja prepleta z domišljijo in navdihuje male kuharje.

 

Ko smo obiskali kuhinjo Lonček kuhaj, so otroci že veselo ustvarjali svojo sladko zimsko pravljico: iz čokoladnega sufleja, smetane in kokosovih kroglic so nastali navihani snežaki, cimetovi polžki so se usedli na sani in se spuščale po »snegu« iz kokosove moke, drobne beljakove meringe so bile v domači vroči čokoladi videti kot prave snežne kepe, še topel marmorni kolač pa je dobil praznično rdečo pentljo. Tudi čokoladne potičke so naznanjale, da bodo božično-novoletni prazniki veseli in sladki. Osem malih kuharjev je spodbujala in z nasveti prijazno vodila Bogdana Štepec, ki v Lončku kuhaj prireja kuharske delavnice za otroke in odrasle. Ker je dvanajst let delala v vrtcu, se zna z otroki povezati na prav poseben način in jim z otroškim pogledom na kuhinjo približati recepte, jih naučiti pravilnega odnosa do sestavin in v njih zanetiti ljubezen do kuhanja. Že ob prvem pogledu na kuhinjo v Mengšu, ki je urejena s posebno pozornostjo do podrobnosti in kar kliče po kuharskem ustvarjanju v prijetnem vzdušju, je očitno, da je Bogdanin soprog Miha po poklicu oblikovalec. Za otroške tečaje oblikuje tudi domiselno in zabavno embalažo, v kateri mali tečajniki domov odnesejo pripravljene izdelke, da se z njimi pohvalijo pred straši. Bogdana prilagodi zahtevnost receptov sposobnostim malih kuharjev in poskrbi, da nikoli ni dolgočasno: na Pravljičnih uricah, namenjenih najmlajšim, skupaj preberejo pravljico in pripravijo jedi, navdihnjene s prebrano zgodbo, na Sobotnem zajtrku v pižamah otroci zamesijo žemljice, naredijo maslo in domačo marmelado, spečejo palačinke, vaflje in pripravijo sadne sokove (pripravljen zajtrk seveda tudi skupaj pojedo), na tematskih delavnicah pa spoznavajo letne čase in praznike. Delavnice tako postanejo prave male kuharske dogodivščine, ki v otrocih in mladostnikih spodbujajo domišljijo in samostojnost. Meta, Pia, Zoja, Žak, Luka, Živa, Kim in Urban (na fotografiji) so nam zaupali, da znajo skuhati juho, pripraviti domače testenine in zamesiti kruh, decembra pa bodo doma predvsem pekli praznične piškote – z njimi se bosta na svoji dolgi poti podkrepila tudi Božiček in Dedek Mraz.

VEČ O OTROŠKI MALI KUHARSKI ŠOLI

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji