Članki

 

Prednosti vakuumiranja živil


Shranjevanje živil v brezzračnem prostoru, torej v vrečki, iz katere vakuumsko izsesamo zrak, ima številne prednosti, ki jih lahko praktično uporabimo v kuhinji in s tem prihranimo čas, denar in prostor. Podaljšamo lahko obstojnost živil, zmanjšamo količino odpadne hrane, jedi shranjujemo v priročne porcije in predvsem prihranimo prostor v hladilniku, zamrzovalniku in kuhinjski omari. Navdušenci nad kulinariko pa v zadnjih letih vakuumirne naprave uporabljamo tudi za počasno pripravo jedi pri nizki temperaturi na način sous vide (fr.: pod vakuumom).


Vakuumiranje živil

 

Prava izbira

Na trgu je ponudba naprav za vakuumiranje precejšnja, precejšnja pa sta tudi cenovni razpon in kakovost naprav. Za uspešno vakuumiranje je kakovost aparata bistvena, saj nam slabo vakuumirano živilo prinese več stroškov kot koristi, obenem pa še obilo slabe vesti zaradi hrane, ki jo moramo zavreči, ker se pokvari zaradi neprimernega pakiranja. Pomembna je tudi kakovost vrečk, ki morajo biti popolnoma nepropustne za zrak, odporne proti visokim temperaturam in brez okusa in vonja, dobro pa je, da ne vsebujejo mehčal. Pri izbiri naprave za vakuumiranje bodite pozorni na velikost uporabne površine in širino vrečke, ki jo naprava lahko vakuumsko zapre. Večja uporabna površina pomeni tudi večjo raznolikost vakuumiranja. Večina naprav je prenosna, nekatere so tudi precej velike in na kuhinjskem pultu zasedejo veliko prostora, zato je pred nakupom dobro premisliti, koliko prostora imamo na voljo in kje bomo napravo shranili, ko je ne bomo uporabljali – izkušnje kažejo, da bolj kot je mala kuhinjska naprava dostopna, večkrat jo uporabimo. Praktična novost, ki jo je v začetku leta 2016 na slovenski trg vpeljalo podjetje Miele, je vgradni predal za vakuumiranje, ki ga lahko vgradimo na želeno mesto v kuhinji in omogoča, da je naprava za vakuumiranje vedno pri roki, ob tem pa ne zaseda dragocenega delovnega prostora na kuhinjskem pultu. Gre za predal, v katerega je vgrajena naprava, ki deluje kot komora za vakuumiranje in se po kakovosti in tehnologiji približuje zmogljivim profesionalnim napravam za vakuumiranje (omogoča večstopenjsko vakuumiranje in različno dolgo varjenje, izdelana je iz brezšivnih plošč iz plemenitega jekla, kar omogoča večjo higieno in preprostejše čiščenje …), kljub temu pa ostaja preprosta za uporabo in primerna za domače kuhinje.

Vakuumiranje živil

 

Vakuumiranje

Večina domačih naprav za vakuumiranje deluje tako, da živilo vložimo v posebno namensko vrečko ali folijo, pokrov naprave odpremo, rob vrečke položimo na predvideno linijo, pokrov zapremo in pritisnemo tipko za vakuumiranje. Ko naprava izsesa ves zrak, vrečko zavari in s tem nepredušno zapre (pri vstavljanju živil v vrečko je pomembno, da ostane rob vrečke povsem čist, sicer aparat vrečke ne zavari dobro). Naprednejše in tehnološko razvitejše naprave imajo tudi funkcijo večstopenjskega vakuumiranja, ki je priporočljiva, saj omogoča, da živila različnih tekstur različno močno vakuumiramo: občutljivo sadje ali nežno ribje meso, ki ga vakuumiranega kuhamo v sopari, vakuumiramo le na prvi stopnji, jedi z visokim deležem tekočine na drugi stopnji, debel goveji steak, namenjen zorjenju, pa na primer na tretji stopnji. Priročna je tudi možnost različno dolgega varjenja, saj je čas varjenja odvisen od debeline in materiala izbrane vrečke. Poleg vakuumiranja v vrečkah nekatere naprave omogočajo tudi vakuumiranje živil v posebnih posodah za večkratno uporabo, kar je tudi zelo trajnostno.

 

Prednosti vakuumiranja živil

Z vakuumiranjem živil ustvarimo idealne možnosti za daljšo obstojnost živil, za popolno pripravo na kuhanje sous vide, mariniranje ali zorjenje mesa ter si z vrsto praktičnih načinov uporabe naprave za vakuumiranje si prihranimo tudi čas in denar.

 • Naravno podaljšani obstojnost in svežina živil. Hrana začne od dneva, ko je proizvedena, izgubljati svežino in vitamine, minerale in druga hranila. Z vakuumskim pakiranjem ohranimo živila v trenutku, ko so najokusnejša in imajo največ hranilnih snovi. Ko iz živila in njegove okolice izločimo zrak, bistveno zmanjšamo možnost razvoja mikroorganizmov, ki hrano kvarijo, poleg tega bistveno dlje živilom ohranimo barvo, teksturo in okus.

 • Priročno shranjevanje. Vakuumiranje je praktično za shranjevanje suhomesnatih izdelkov (salame in klobase se ne izsušijo), sira (siri ohranijo svežino in ne plesnijo, vonjave pa se ne širijo po hladilniku; vakuumiranje sirov je priročno, tudi kadar jih želimo podariti kot spominek s potovanja), mesa (kadar kupimo večjo količino mesa, ga narežemo in shranimo v priročnejše porcije, ki se vakuumirane ohranijo dlje časa), sadja in zelenjave (ki ju pridelamo na domačem vrtu in ju nimamo časa predelati v ozimnico), slaščic (piškoti ostanejo krhki, biskvit ohrani vlažnost), moke, sladkorja in drugih sestavin iz kuhinjske omarice (živil ne bodo napadli molji, ne bodo se navzela vlage iz okolice …).

 • Ponovno shranjevanje odprtih živil. V vakuumski vrečki lahko shranimo živila, katerih originalno embalažo smo odprli, jih pa ne bomo utegnili kmalu uporabiti: zavitek dimljenega lososa, odprto pločevinko pelatov, velik kozarec grških oliv, nariban parmezan … Kadar odprta živila pravočasno vakuumsko shranimo, ohranijo povsem enako svežino, kot jo imajo pravkar odprta. Nekatera, kot sta čips ali kava, lahko vakuumiramo in zavarimo kar v njuni originalni embalaži!

 • Zamrzovanje in preprečevanje »ozeblin« na živilih. Kadar v zamrzovalniku shranimo vakuumsko shranjena živila, preprečimo »ozebline«, ki se pojavijo na povrhnjici živil, ko pride v stik z ledenomrzlim zrakom v zamrzovalniku.

 • Ohranjanje teksture živil. Z vakuumskim shranjevanjem hrustljave jedi ostanejo hrustljave, sladkor ostane prhek, saj se nanj ne veže vlaga iz okolice, klobase, salame in siri se ne izsušijo …

 • Preprečevanje prehajanja vonjav. Živila z močnejšim vonjem, kot so ribe in morski sadeži ali nekateri siri (na primer bohinjski posebnež mohant), shranimo v vrečko, ki jo zavarimo, da preprečimo prehajanje vonjav na druga živila v hladilniku.

 • Zorjenje mesa. Vakuumsko pakirane kose govedine lahko zorimo tudi več mesecev. Če manjše kose vakuumiramo ločeno, jih lahko porabljamo sproti in ugotavljamo, koliko zorjeno meso si resnično želimo.

 • Mariniranje in intenzivnejši okus. Ker odsotnost kisika v vakuumiranem živilu preprečuje oksidacijo arom, lahko na primer začimbe ali zelišča intenzivneje učinkujejo na marinirano meso. Poleg tega lahko meso mariniramo brez skrbi, da bi se med mariniranjem pokvarilo (kar se rado zgodi, kadar meso ni povsem prekrito z marinado).

 • Kuhanje sous vide. V zadnjih letih je vakuumsko pakiranje živil in kuhanje na način sous vide (dolgotrajno kuhanje vakuumiranih jedi pri nizki temperaturi) postalo priljubljeno pri vrhunskih kuharskih mojstrih in domačih kuharjih z raziskovalno kulinarično žilico. Nežno kuhanje sous vide je pravi svetovni trend in ena najpomembnejših kuharskih inovacij sodobnega kuhanja, s katerim odkrivamo nove, intenzivne okuse in tudi iz slabših kosov mesa potegnemo najboljše okuse. Na način sous vide lahko poleg mesa pripravljamo ribe, zelenjavo in sadje, jajca sous vide pa so postala prava specialiteta. Danes je tako kuhanje vse bliže sodobnim ljubiteljskim kuharjem, saj so na trgu na voljo manjše naprave sous vide za domače kuhinje, če imate vgrajeno parno pečico, pa si lahko svojo sous vide večerjo skuhate kar v njej! Tudi parna pečica namreč omogoča natančne nastavitve nizkih temperatur (za kuhanje sous vide je primerna temperatura med 40 in 90 °C) brez nihanja v temperaturi, kar je pri kuhanju sous vide ključnega pomena.

 • Razdelitev na porcije. Kadar nam od kosila ostane večja količina pripravljene jedi (na primer slastne lazanje), jo lahko razdelimo na porcije in vsako posebej vakuumiramo. Vsak družinski član si bo med tednom lahko svojo porcijo pogrel v parni pečici ali v loncu vroče vode, kadar mu bo najbolj ustrezalo.

 • Shranjevanje ostankov jedi. Kadar skuhamo preveč, lahko ostanke pripravljenih jedi (pečenka, polpeti, meso pečenega piščanca, riž, juha, kuhana ali

 •  pečena zelenjava …) vakuumiramo in brez težav bodo počakali nekaj dni v hladilniku. Med tem ko bomo brez skrbi, da bi se nam jedi pokvarile, se bomo lahko domislili novih načinov za njihovo uporabo v povsem drugačni jedi.

 • Priročna malica na poti. Vakuumiramo lahko jedi, pripravljene za piknik, daljše potovanje, otroški šolski izlet ali malico v službi – jedi ohranijo svežino, iz nahrbtnika se ne širi neprijeten vonj po sendvičih, med potjo jedi ne napadejo mravlje in v službeni aktovki zavzamejo manj prostora. Ko pridemo na cilj, vrečko preprosto odpremo in vs

 • ebino pretresemo v posodico.

 • Varčevanje prostora. Ko iz živil in vrečke izsesamo zrak, se njihova prostornina bistveno zmanjša, zato prihranimo precej prostora v hladilniku, zamrzovalniku ali kuhinjski omarici.

 • Varčevanje denarja. S podaljševanjem obstojnosti živil hrane ne mečemo v smeti. Poleg tega lahko kupimo večje količine živil v njihovi sezoni (ali v akciji) in jih vakuumsko shranimo za več mesecev.

 

Kadar je naprava za vakuumiranje praktično postavljena v naši kuhinji in nam je vseskozi na voljo, potrebujemo le nekaj vaje, da postanemo pravi mojstri vakuumiranja. Uporabljamo ga lahko vsak dan, in ko se nanj navadimo, postane del našega vsakdanjika. Takrat si sploh ne moremo več predstavljati, da bi se salama postala trda kot kamen, da bi se živila pokvarila ali da bi morali hrano zavreči. Pametno vakuumiranje je zato tudi ekološko.

 

Dober tek, februar 2016

Foto: Miele

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji