Članki

Od okusne tradicije do Michelinovih razvajanj

 

Tematsko leto 2015 je Nemška turistična organizacija posvetila tradiciji in običajem ter s tem tudi bogati nemški kulinariki, ki je obsežen in pomemben del nemške tradicije. Katere so tipične nemške specialitete in kaj je zares značilno za nemško kuhinjo? Če vprašamo koga zunaj Nemčije, bo zagotovo odgovoril nekako takole: »Nemci imajo le preste, pivo, kislo zelje, svinjske krače in currywurst, berlinsko klobasico s karijem.« Tak kulinarični stereotip pogosto zasenči nemško kuhinjo, ki je pravzaprav izjemno pestra in domiselna, primerja se lahko tudi z najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta.

 

Od leve proti desni: Jabolko Berlepsch na kremni omaki © Restavracija La Vie, Venčki špargljev © Hotel Traube Tonbach, Fazan s kumarico, črno korenino in žlahtnim tartufom Perigord © Hotel Résidence, Restavracija Jacobs © Hotel Louis C. Jacob.

 

Vsakdanja priprava hrane v nemških gospodinjstvih se je od leta 1950 zaradi povečane delovne migracije, množičnega turizma in okrepljene industrializacije v proizvodnji, konzerviranju in prodaji živilskih izdelkov močno spremenila in internacionalizirala. Nanjo so vplivale tudi druge kuhinje sveta, ki s svojimi recepti dopolnjujejo in bogatijo nemško kuhinjo – Nemčija namreč meji na kar devet drugih držav! Tudi Nemci, še posebno mladi, se danes vse bolj nagibajo k uravnoteženemu, zdravemu prehranjevanju in močnejši ekološki ozaveščenosti, zato so sveži in lokalno pridelani izdelki vedno bolj v ospredju.

Tradicionalno je v Nemčiji glavni obrok dneva kosilo, katerega Nemci zaužijejo nekje med 12. in 14. uro, medtem ko za večerjo ob koncu dneva običajno pojedo nekaj malega, na primer obložene kruhke. Toda zaradi narave dela in hitrega življenjskega sloga v zadnjem času tudi vedno več Nemcev glavni obrok zaužije proti večeru in za kosilo samo malo prigrizne. Zajtrk je lahko sladek z žemljicami, toastom ali kruhom z marmelado ali medom ali slan s trdo kuhanim jajcem, klobasicami in sirom. Pogosto so na mizi tudi žitarice, sadje in jogurt, jutranji obrok pa spremljajo kava, čaj, kakav, mleko in naravni sok.

Od leve proti desni: Marinirane ostrige Fine de Claire z bezgovim prelivom, paradižnikom in meto s perlami ostrige © Restavracija Käfer, Škampi pod odejo svinjskega trebuščka © The Ritz-Carlton Wolfsburg, Rakci z bučkami © Restavracija La Vie.

 

Kultura kruha

Nemčija ima izjemno bogato kulturo kruha, ki je tako raznolika, da se je uvrstila celo na Unescov seznam nematerialne kulturne dediščine. Dežela ima več kot 3200 priznanih vrst kruha – od tradicionalnih črnih kruhov (na primer kruh s kumino, ječmenov kruh ali pa pravi zbiti nemški kruh Pumpernickel) do priljubljenega slanega peciva Laugengebäck, ki je razširjen predvsem na jugu Nemčije in h kateremu uvrščamo tudi preste. Veliko pa je seveda tudi vrst belega kruha.

 

Meso in ribe

Nemci povprečno na leto pojedo okoli 60 kilogramov mesa. Dve tretjini od tega je svinjina, ki jo večinoma predelajo v klobasice (izdelujejo kar tisoč vrst klobas!), ena izmed najbolj priljubljenih specialitet je tudi svinjska pečenka, posebnost nemške kuhinje pa je priprava jedi iz mletega mesa. Poleg mesa Nemci radi jedo tudi ribe – največkrat tiste iz mrzlih morij na severu Nemčije, kot sta losos in atlantski sled, sledijo morski sadeži in sladkovodne ribe, na primer postrv in smuč, zelo priljubljene pa so tudi dimljene ribe. Tradicionalen je tudi mariniran surov slanik, t. i. Matjes. Za božič se na nemških mizah znajde pečen krap, razširjena in okusna nemška ribja specialiteta pa je tudi mlad morski list ali kuhana jegulja s spreewaldsko zeliščno omako.

 

Krompir in špecli

Najpomembnejša in najbolj razširjena priloga k nemškim jedem je seveda krompir v tisoč in eni obliki – od kuhanega slanega krompirja, krompirjevih cmokov, krompirja v lupinah, krompirjevih palačink, pečenega krompirja do krompirjevih kroketov in pireja. V južnem delu Nemčije se glavnim jedem na krožniku večkrat pridružijo tudi polnjeni testeninski žepki (Maultaschen) ali špecli (Spätzli), okusni svaljki iz moke, pripravljeni z veliko rumenjaka. Seveda je med prilogami tudi zelenjava, iz katere pa nemške gospodinje zelo rade pripravljajo tudi okusne enolončnice.

Od leve proti desni: XYZ © Europa-Park, Čokoladne poslastice © Hotel Traube Tonbach, XYZ © Europa-Park, Češnje v ovoju čokolade © Restaurant La Vie.

 

Sladkosnedi Nemčija

Nemci so resnično sladkosnedi in mnoge njihove slaščice so pridobile posebno mesto v slaščičarski zgodovini. Le kdo ne pozna slovite švarcvaldske torte (Schwarzwälder Kirschtorte), nürnberških medenjakov (Nürnberger Lebkuchen – oreškastih piškotov, ki jim pravijo medenjaki, čeprav v resnici sploh ne vsebujejo medu) ali lübeškega marcipana (Lübecker  Marzipan), ki slovi kot najkakovostnejši na svetu, saj je v njem izjemno visok delež mandljev in malo sladkorja. Tipično nemška sladica je tudi puding v vseh okusih, od čokoladnega do vaniljevega, priljubljena nemška deserta pa sta Rote Grütze, okusen gost kompot iz različnih gozdnih sadežev, in preprost čokoladni kolač s piškoti Kalter Hund.

 

Nemške pijače

Najbolj znana nemška pijača je seveda pivo. Dežela ima kar več kot sedem tisoč vrst piva, povprečno pa Nemci spijejo 106 litrov piva na leto – od Pilsnerja do številnih regionalnih piv kot so KölschAltbierMärzen ali Berliner Weiße. Pivo mešajo tudi z limonado ali kokakolo – na jugu prvo mešanico imenujejo Radler, na severu pa Alsterwasser.

Nemčija ima šestnajst vinorodnih okolišev, od koder izvirajo vrhunska nemška vina. Prvi pridelovalci vin v Nemčiji so bili Rimljani, ki so v 2. stoletju vinograde zasadili ob reki Mosel, danes pa nemško vino izhaja predvsem iz vinorodnih goric vzdolž rek Ren, Donava, Majna, Neckar, Saale in zgornjega toka Labe. Med najbolj znane nemške sorte vinske trte spadajo rizling, rizvanec, silvanec, modri burgunder in dornfelder.

Prav tako radi nazdravljajo tudi z jabolčnikom in drugimi sadnimi vini iz Hessna, Rheinland-Pfalza, Saarlanda in Baden-Württemberga, raznimi vrstami zeliščnih likerjev in sadnih žganj.

Seveda Nemci pijejo tudi veliko kave, ne le pri zajtrku, temveč tudi popoldne, ko je čas za »Kaffee und Kuchen« (kavo in pecivo). Na severu, v Vzhodni Friziji, pa je razširjena tudi tradicija pitja čaja.

Od leve proti desni: XYZ © Europa-Park, Divjačina z gorčico, lisičkami, rdečim zeljem in salamo © The Ritz-Carlton Wolfsburg, Bradač v zeleni omaki s črnim kaviarjem © Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten, Ravioli s tartufi © Restaurant La Vie.

 

Michelinove zvezdice

Počitniška dežela Nemčija ima v mednarodnem merilu izjemno kakovostno in raznoliko kulinarično ponudbo, kar kaže tudi najnovejša raziskava o stopnji zadovoljstva tujih gostov z nemško gastronomsko ponudbo, ki je bila odlično ocenjena. Tradicionalnim jedem se pridružujejo sodobne jedi visoke kuhinje in nemški vrhunski kuharji prejemajo številna kulinarična priznanja. Tudi slavni Michelinov vodnik za leto 2015 Nemčijo uvršča med najboljše kulinarične destinacije sveta. Nemčija ima namreč kar 282 restavracij, nagrajenih z michelinovimi zvezdicami, kar jo v evropskem prostoru uvršča na drugo mesto (za Francijo). V Nemčiji je letos enajst restavracij s tremi zvezdicami, 38 restavracij z dvema zvezdicama in kar 233 restavracij z eno michelinovo zvezdico. Nemčija ima 25 odstotkov več michelinovih zvezdic kot pred petimi leti, kar nedvomno kaže, da dežela zadnjih nekaj let doživlja pravšnji »kulinarični boom«. Med najbolj priznane in s tremi mišelinkami nagrajene restavracije spadajo restavracije Aqua v Wolfsburgu, La Vie v Osnabrücku in Vendôme v Bergisch Gladbachu, restavraciji z dvema zvezdicama EssZimmer v münchenskem BMW svetu in Jacobs v Hamburgu pa navdušujeta z jedmi, v katerih tradicionalno nemško kuhinjo na edinstven način združujejo z najnovejšimi kulinaričnimi trendi.

Nemška kulinarika torej le ni tako brezidejna in toga, kot bi si marsikdo mislil, kajne?

 

Izvedite več o nemški kuhinji in najboljših restavracijah v počitniški deželi Nemčiji na: www.germany.travel

Od leve proti desni: Sven Elverfeld © The Ritz-Carlton Wolfsburg, Hrustljava morska spaka s korenčkom, pomarančo in bučko © Becker' s, Restavracija Vendôme © Althoff Grandhotel Schloss Bensberg.

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji