Članki

KARI

Avtorica: U. P.
DT 3/2010
KARIGosta in močno začinjena jed, ki je v pripravi tako osebna in raznovrstna, da jo težko poimenuješ drugače kot »khari«, preprosto »omaka«, je v Indiji del vsakdana. Pri nas pa kari večinoma poznamo s trgovinskih polic in nam predvsem pomeni rumeno mešanico začimb, značilnih za Azijo, največkrat pa ga povezujemo predvsem z indijsko kuhinjo.

 

V mešanici je najbolj prepoznavna kurkuma, ki kariju daje specifično živorumeno barvo, poleg te pa so med osnovnimi sestavinami še kajenski poper, koriander, kumina, beli poper, česen in čebula, gorčična semena, čili, klinčki, nageljnove žbice, muškatov cvet ... skratka, celo morje začimb! Evropejci smo najbolj navajeni na kari v obliki rumenega prahu, vendar pa je drugod, kjer je uporaba karija pogostejša in ponudba pestrejša, ta lahko najrazličnejših oblik in barv, vse od živorumene do rdeče, zelene in celo bele barve. Kakovostnejši od karija v prahu naj bi bil kari v pasti, saj je mešanica zdrobljenih ali sesekljanih začimb povezana z oljem in maščobami, tako da so okusi popolnoma prepojeni in bolj sveži. Izraz kari je sprva označeval katero koli hrano, pripravljeno v omaki, v kateri so bile združene tipične indijske začimbe, ki so jih nato tujci označili s tem skupnim imenom. Dandanašnji prah kari kot začimba torej sploh ni avtentična sestavina indijske kuhinje. V tamilščini »khari« dobesedno pomeni prav »omaka«. Jed kari bi lahko (tako, široko) opisali kot bolj ali manj gosto omako, ki spominja na neke vrste obaro ali golaž, v kateri se med sestavinami lahko znajdejo skoraj vse vrste mesa, rib in zelenjave, od pet do tudi dvajset različnih azijskih začimb in seveda nepogrešljivi čebula, česen, ingver in kurkuma. Pogosto mu dodajo tudi jogurt ali smetano, okus pa je lahko blag, pekoč ali zelo pekoč. Pravzaprav je celotna jed tako skrajno individualna, da tudi v literaturi ne bomo naleteli na dve enaki definiciji. Kuharji mešanico začimb za kari, ki jo imenujejo »masala«, pripravljajo sproti in jo jedem dodajajo v različnih fazah kuhanja, za vsak kari malce drugačno. Priprava in kombinacija začimb je odvisna od okusa kuharja in jedcev, regije, navad in celo pripadajoče kaste.

 


Čeprav je seznam začimb in drugih sestavin karija navadno dolg, je njegova priprava zelo hitra in preprosta celo za novince azijsko-indijske kuhinje. V marčevski številki revije Dober tek smo pripravili recepte za šest različnih karijev – z govedino, z ribami, z zelenjavo in celo recept za kari juho z lečo. Pisali pa smo tudi o razlikah v strukturi, sestavinah in barvi karijev v različnih regijah ali državah in načinu strežbe karije.


 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji