Članki

Vinsko-kulinarični zaključek tedna v prestolnici

18. Slovenski festival vin in 8. Festival kulinarike


Kje: Grand Hotel Union, Ljubljana

Kdaj: četrtek, 19. 11., in petek, 20. 11., med 15. in 21. uro

Koliko: 30 €, za študente 10 €


Slovenski festival vin je skupaj s Festivalom kulinarike eden najbolj obiskanih in med poznavalci najbolj priljubljenih vinsko-kulinaričnih festivalov v Sloveniji. Predvsem vinski ljubitelji vsako leto nestrpno pričakujejo november, ko se na festivalu v prestolnici s svojimi vini predstavljajo najboljši slovenski vinarji in nekaj tujih izbrancev, degustacije vin pa se odvijajo v družbi tistih, ki cenijo trud in delo vinarjev, pa čeprav niso zmeraj enako misleči. Čar Slovenskega festivala vin je prav v raziskovanju palete okusov vin različnih sort, regij in načinov pridelave ter razglabljanju o okusih, notah in podtonih, ki jih vina ponujajo.

 

Poleg predstavitve vinarjev in njihovih vin je eden izmed ciljev Slovenskega festivala vin tudi izobraževanje o vinu. Obiskovalci lahko tako na brezplačnih festivalskih delavnicah spoznajo vino z različnih zornih kotov – skozi oči vinogradnika in vinarja, strokovnjakov, znanstvenikov, vinskih kraljic, sommelierjev in izjemnih poznavalcev. Delavnice so z nakupom vstopnice za festival brezplačne, potrebna pa je predhodna rezervacija mest na recepciji ob vhodu na festival.

 

 

Del Slovenskega vinskega festivala je tudi ocenjevanje vin, ki je tokrat potekalo v sodelovanju z revijo Dolce vita. Čeprav bo na festivalu moč poskusiti na stotine različnih vin, so vinarji na ocenjevanje žal prijavili le 66 vinskih vzorcev. Med ocenjenimi vini so ocenjevalci za najboljše izbrali:

NAJ Mlado vino:  Gaube, Prvenec, 2015

NAJ Belo vino:  Vino Kupljen Jeruzalem-Svetinje, Samo Kupljen,  Spirit of Jeruzalem, 2011

NAJ Rdeče vino: Vina Zgonik, Aleksander in Damir Zgonik, Rdeči cuvee, 2012

NAJ Mehurčke:  Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, brut nature, 2007

Najvišje ocenjeno vino: Vino Kupljen Jeruzalem-Svetinje, Samo Kupljen, Spirit of Jeruzalem, 2011

Ocenjevanje je potekalo pod vodstvom Bruna Gaberška, ocenjevalno komisijo pa so sestavljali še dr. Tatjana Košmerl, mag. Darja Zemljič, Urša Cvilak, Jože Rozman, Darinko Ribolica in Bojan Kobal.

 

FESTIVAL KULINARIKE

Tako kot v preteklih letih, bo festival Kulinarike tudi letos na dveh nivojih, ki ju predstavljata Gledališče okusov in Galerija okusov. V slednji se predstavljajo šole, gostilne in restavracije, ponudniki delikates in druga z vrhunsko kulinariko povezana podjetja (tudi revija Dober tek bo tam!), v »gledališču« pa se trikrat v dnevu zvrstijo »predstave« priznanih chefov, ki pred občinstvom v živo ustvarjajo avtorske jedi. Pripravljene jedi obiskovalcem ponudijo tudi v pokušino, seveda s kozarcem vina, ki ga k jedi skupaj izbereta kuhar in eden izmed vinarjev z vzporednega vinskega festivala.

Oba nivoja Festivala KULinarike vsako leto povezuje tema festivala in letošnjo so organizatorji izbrali v  sodelovanju s Turizmom Ljubljana: Okusi osrednje Slovenije.

GLEDALIŠČE OKUSOV

Četrtek, 19. november 2015

16.15: Marko Pavčnik, Pavus

 • jed: Poširana jajčka s čebulo
 • vino: Prinčič, Mulit, belo, 2014

17.30: Uroš Štefelin, Vila Podvin

 • jed: Goveja juha
 • vino: Valter Sirk, beli pinot, ConteA, 2009

18.45: Luka Košir, Gostišče Grič

 • jed: Fižol in jabolčni krhlji
 • vino: Frešer, renski rizling, 2011

 

Petek, 21. november 2014

16.15: Luka Jezeršek, Gostinstvo Jezeršek

 • jed: Namašeno pišče z raki in hrenova omaka (priredba recepture iz Vodnikovih kuharskih bukev: piščeta s rakmi namašene v hrenovem zosi)
 • vino: Ščurek, chardonnay, 2014

17.30: Igor Jagodic, Restavracija Strelec

 • jed: Ajda, mleko, slive
 • vino: Vino Kupljen, Passion, 2009

18.45: Janez Bratovž, Restavracija JB

 • jed: Ljubljanski burek
 • vino: Steyer, dišeči traminec, suho, 2013

 

Več na www.slovenskifestivalvin.si.

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji