Članki

Če uporabimo ustrezne stroje, pomivanje jedilnega pribora in pladnjev ni več zamudno in drago opravilo.

Avtor: M.K.

Iz sveta profesionalne pomivalne tehnike IX.

PROMOCIJSKA VSEBINA


PROFESIONALNI POMIVALNI STROJI ZA JEDILNI PRIBOR IN PLADNJE


PROFESIONALNI POMIVALNI STROJI ZA JEDILNI PRIBOR IN PLADNJE

 

V vseh velikih kuhinjah je poleg bele in črne posode potrebno sproti pomivati tudi druge kose. To so predvsem jedilni pribor in pladnji. Ne zgodi se prav malokrat, da so prej našteti kosi kritična točka mikrobiološke čistoče vsake kuhinje; tako kot za krožnike, kozarce ter kuhalno posodo je tudi pri teh pomembno, da se vzdržuje ustrezen nivo higiene.

Matej Kovačič, DSP d.o.o.

www.dsp.si

 

V nadaljevanju predstavljamo rešitve za pomivanje zgoraj naštetih kosov, ki jih je razvil švedski Wexiodisk. Gre za štiri tipe profesionalnih pomivalnih strojev, in sicer:

  • stroj za pomivanje jedilnega pribora,
  • kombiniran stroj za pomivanje pribora in pladnjev,
  • stroj za pomivanje pladnjev in
  • sortirka pribora.

 

Stroj za pomivanje jedilnega pribora

Stroj WD-ACS 47 je sestavljen iz cone predpranja, dveh con glavnega pomivanja, cone dvojnega končnega izpiranja in iz sušilne cone. Ima edinstven sistem za pomivanje, ki zagotavlja odlične rezultate. Stroj ima veliko zmogljivost in je kompaktno zasnovan ter izpolnjuje najvišje higienske standarde.

Stroj za pomivanje jedilnega pribora je možno priključiti na avtomatsko sortirko pribora ACS-400HC in ACS-800. Le-ta omogočata, da se pomivalnemu osebju ni treba dotikati pribora. Edini, ki se dotikajo jedilnega pribora, so gostje oz. uporabniki.

 

Samostojen stroj za pomivanje pladnjev

Model WD-40BRE je kompakten stroj za pomivanje pladnjev, ki dosega odlične rezultate pomivanja ter sušenja. Za segrevanje tople vode se stroj lahko priključi tudi na paro. Sestavljen je iz cone predpranja, dveh con glavnega pomivanja, cone dvojnega končnega izpiranja in iz sušilne cone. Deluje tako, da se pladnje dovaja v stroj s transportne linije. Stroj postavi pladnje na trak in potem prehajajo preko pomivalnih con, vse do sušilne cone, kjer se pladnji osušijo. Potem stroj pladnje zloži na voziček.

Največja kapaciteta je 1.200 pladnjev na uro in v stroju lahko pomivamo pladnje v velikosti do 530 x 370 mm. Maksimalna vstopna višina za pladnje je 370 mm. Pladnji se pomivajo v pokončnem položaju, kar zagotavlja dobro učinkovitost pomivanja in sušenja.

V stroj je možno pladnje dovajati na tri načine:

  • s transportne linije,
  • z avtomatskim pobiranjem iz vozička za pladnje ali
  • tudi ročno.

Za večjo kapaciteto in za boljše delovne pogoje poskrbita delno avtomatizirano pomivanje ter sistem za avtomatsko dovajanje pladnjev. To osebju olajša delo.

Patentirano polnjenje pladnjev in dejstvo, da se le-ti pomivajo v pokončnem položaju, zagotavljata veliko kapaciteto ter visoko učinkovitost pomivanja in sušenja. Pomite pladnje lahko zložimo neposredno v vozičku; če pa je potrebna večja zmogljivost, uporabljamo zunanjo izmenjevalno enoto, ki lahko zloži pladnje za dva vozička, enega za drugim.

Sistem za povratni zajem toplote posledično pomeni nižjo porabo energije. Računalniški nadzor omogoča integracijo stroja v sistem HACCP, s katerim je mogoče spremljati postopek pomivanja in beležiti podatke o porabi ter druge parametre. Tako osebje dobi podatke o delovanju stroja v realnem času.

 

Stroj za pomivanje pladnjev za avtomatizirane linije

Gre za model WD-215T, ki je kompakten pomivalni stroj, namenjen pomivanju pladnjev. Stroj je visokozmogljiv ter dosega odlične rezultate pranja in sušenja. Integriran je v avtomatski sistem podajanja, ki stroj tudi napaja in upravlja.

Največja kapaciteta je 1.200 pladnjev na uro in v stroju lahko pomivamo pladnje v velikosti do 530 x 370 mm. Maksimalna vstopna višina za pladnje je 370 mm. Pladnji se pomivajo v pokončnem položaju, kar zagotavlja učinkovito pomivanje in sušenje.

Stroj je enostaven za uporabo, saj se na nadzorni plošči prikazuje trenutna faza pomivanja. WD-215T ima tudi funkcijo HACCP, ki zagotavlja elektronski nadzor procesa pomivanja.

Stroj za pomivanje pladnjev za avtomatizirane linije je tudi toplotno in zvočno izoliran kot del standardne ponudbe. Vgrajen ima tudi zelo učinkovit povratni zajem toplote, kar znižuje porabo energenta. Za segrevanje tople vode se stroj lahko priključi tudi na paro.

 

Kombiniran stroj za pomivanje pribora in pladnjev

Gre za dva modela, in sicer WD-59CT in WD-66CT. Ta stroj je namenjen integraciji z avtomatsko pomivalno linijo. Namenjen je pomivanju jedilnega pribora in pladnjev. Sestavljen je iz cone predpranja, dveh con glavnega pomivanja, cone dvojnega končnega izpiranja in iz sušilne cone.

Patentiran sistem polnjenja stroja, skupaj z dejstvom, da se pladnji in pribor pomivajo v pokončnem položaju, zagotavljata stroju veliko kapaciteto in odlične rezultate pomivanja in sušenja. Največja kapaciteta je 1.200 pladnjev na uro in v stroju se lahko pomivajo pladnji v velikosti do 530 x 370 mm. Maksimalna vstopna višina za pladnje je 370 mm.

Pomite pladnje lahko zlagate direktno na voziček. Če pa se zahteva večja zmogljivost, se lahko pladnje zlaga na zunanjo enoto za izmenjavo in nalaganje vozičkov. Pribor se odlaga v škatlo ali na tekoči trak, ki se ga neposredno poveže na avtomatsko sortirko pribora ACS.

Stroj zagotavlja dobro delovno okolje, saj je zvočno in toplotno izoliran. Ima velika ter dobro uravnotežena vrata, ki jih je možno enostavno odpirati ter zapirati. Stroj ima nizko porabo vode in energije. Dvojni sistem za povratni zajem toplote s kondenzacijsko napo ujame do 30 kW energije. Stroj se lahko uporablja tudi za pomivanje drugih kosov, kot so na primer lonci, kar poveča kapaciteto pomivalnice, kadar je to potrebno. Stroj zagotavlja tudi poročila HACCP.

 

Namesto zaključka

Za vse velike kuhinje, kjer je visok nivo higiene pomembna vrednota in kjer je potrebno pomiti velike količine pladnjev ter jedilnega pribora, Wexiodisk ponuja ustrezne rešitve. Le-te poskrbijo zato, da se ta cilj doseže na relativno majhnem prostoru, v kratkem času, s čim manj kadra in s čim manj stroški za opremo, elektriko, vodo in pomivalni detergent.

 

Wexiodisk v Sloveniji zastopa in prodaja grosupeljska družba DSP d. o. o.

www.dsp.si, 031 341 887

PROMOCIJSKA VSEBINA

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji