Članki

Ko je potrebno dnevno pomiti velike količine posode, se od pomivalnega stroja pričakuje predvsem brezhibno delovanje.

Avtor: M.K.

Iz sveta profesionalne pomivalne tehnike VII.

PROMOCIJSKA VSEBINA


TRAČNI POMIVALNI STROJ ZA NAJVEČJE KUHINJE


TRAČNI POMIVALNI STROJ ZA NAJVEČJE KUHINJE

 

V velikih kuhinjah bolnišnic, letališč in drugih ustanov pomivanje velikih količin posode poteka z modularno sestavljenim tračnim pomivalnim strojem. Tako velik stroj mora seveda biti zanesljiv in varčen pri porabi energentov. Takšen stroj mora imeti tudi dolgo življenjsko dobo, in sicer vsaj 20, če ne 30 let, saj ne gre za majhno investicijo. Vse zgoraj našteto zagotavlja Wexiodiskov tračni pomivalni stroj WD-B, ki izpolnjuje najvišja pričakovanja uporabnikov po vsem svetu že več kot štiri desetletja.

Matej Kovačič, DSP d.o.o.

www.dsp.si

 

TRAČNI POMIVALNI STROJ ZA NAJVEČJE KUHINJE

 

 

 

Tračni pomivalni stroj uporablja za premikanje posode znotraj stroja neskončen trak, zato se tako tudi imenuje. Trak poskrbi, da se nanj zložena posoda z enakomerno hitrostjo premika skozi stroj. Hitrost se samo z enim gumbom nastavlja ročno in pri bolj umazani posodi se trak upočasni, saj je tako posoda dalj časa v stiku z vodo. Če posoda ni preveč umazana, se lahko hitrost traku poveča in hitreje doseže želen rezultat pomivanja.

 

 

 

 

Kako posoda pride na trak?

Na trak se posodo nalaga ročno. Prav tako je potrebno posodo ročno vzeti s traku. Trak je prilagojen tako, da je nanj možno zlagati različne vrste posode, odvisno od tega, kakšno se pač uporablja v posamezni kuhinji. Možnosti je kar nekaj, in sicer od opcij za pomivanje krožnikov pa do traku za pomivanje termičnih posod.

Vstopna višina tračnega pomivalnega stroja je 450 mm, širina je 677 mm. Tako vstopno višino za posebej visoke lonce kot tudi širino traku je mogoče povečati. Večja širina traku pomeni tudi večjo kapaciteto pomivanja.

 

Kako je tračni pomivalni stroj sestavljen?

Vsak tračni pomivalni stroj je sestavljen iz med seboj povezanih modulov oz. con. Individualnim potrebam vsake kuhinje se prilagodi tipe in število modulov. Pri tem je ključnega pomena, da se upošteva dva dejavnika, in sicer: a) kakšno posodo je potrebno pomivati in b) v kakšnem času mora biti posoda pomita. Na čas pomivanja vpliva tako količina posode, kako hitro mora biti na razpolago, razpoložljivo število kadra, obratovalni čas kuhinje in drugi dejavniki.

Najosnovnejša različica tračnega pomivalnega stroja (WD-B 500) je sestavljena iz 1) vstopnega modula s parno komoro in 2) izstopnega modula. Vmes pa je 3) cona glavnega pomivanja, 4) modul končnega izpiranja in 5) sušilna cona. Torej gre za pet osnovnih modulov v skupni dolžini nekaj več kot 5 metrov.

Največja različica tračnega pomivalnega stroja (WD-B 900) je v svoji osnovni izvedbi sestavljena iz vstopnega modula s parno komoro in izstopnega modula. Vmes je modul za predpomivanje, tri cone za glavno pomivanje, modul končnega izpiranja in dvoconsko sušenje. Pri tem stroju gre torej za devet modulov v skupni dolžini nekaj več kot 9 metrov.

Da bi dosegli boljše rezultate pomivanja, ima WD-B zasnovana izjemno dolga pomivalna območja v dolžini celega metra in ima najdaljšo cono za končno izpiranje na tržišču. S tem se zmanjša pretok vode med conami in tudi prepreči nezaželeno prelivanje umazane vode med posameznimi conami, še posebej v cone, kjer je voda čistejša. To je še zlasti pomembno med cono glavnega pomivanja, kjer se nahaja detergent, in cono končnega izpiranja.

Kot opcija obstaja tudi podaljšana cona za glavno pomivanje od 0,25 do 0,5 metra. To pomeni, da detergent lahko dalj časa deluje na umazano posodo (t. i. »contact time«). S tem se tudi stroju poveča kapaciteto, kar je lahko ključen element pri obvladovanju povečane količine posode.

 

Modul za vmesno izpiranje in čistilno izpiranje

Wexiodisk poleg zgoraj naštetih standardnih modulov ponuja še modul za vmesno izpiranje in modul čistilnega izpiranja. Vmesno izpiranje se lahko vključi takoj za cono predpomivanja. Tako se posodo izpere, ko le-ta zapusti cono predpomivanja. Vmesno izpiranje prepreči, da bi v cono glavnega pomivanja prišli ostanki hrane in voda iz predpomivanja. To izboljšuje rezultate pomivanja, znižuje porabo detergenta in omogoča daljše cikle brez menjave vode v tanku. Vmesno izpiranje uporablja odpadno vodo iz cone končnega izpiranja potem, ko je šla skozi toplotni izmenjevalnik.

Gre za opcijsko izbiro in modul čistilnega izpiranja je namenjen povečanju učinkovitosti končnega izpiranja. Posoda gre preko modula za dodatno izpiranje, preden le-ta vstopi v cono končnega izpiranja. To ohranja vodo v tanku za končno izpiranje čistejšo. Posledično to prinaša nižjo porabo sveže vode.

 

Pomen zanesljivega delovanja

Ker se v velikih kuhinjah nabere ogromna količina umazane posode, je potrebno vso to posodo tudi pomiti ter jo pripraviti za nadaljnjo uporabo. Običajno se mora to zgoditi zelo hitro, saj za pomivanje ni veliko časa in število osebja je omejeno. Da ne pride do kakršnihkoli zastojev, je potrebno natančno planiranje in predvidevanje potreb vsake posamezne kuhinje.

 

Pomen nizkih obratovalnih stroškov

TRAČNI POMIVALNI STROJ ZA NAJVEČJE KUHINJEVsaka investicija v nakup pomivalnega stroja je velik strošek, vendar v celotni dobi delovanja predstavlja zgolj 10 do 20 % vseh izdatkov. Ne sme se pozabiti še na elektriko oz. paro, ki je ključen strošek skozi vsa leta delovanja. Poleg tega so tu še stroški vode, detergenta in servisov.

Če stroj za svoje delovanje porabi malo vode, se to odrazi na majhni porabi energenta in na majhni porabi detergenta. Poraba vode pri tradicionalnih ponudnikih tračnih pomivalnih strojev znaša od 200 litrov na uro in več, pri Wexiodisku je poraba vode 160 litrov na uro, kar je 20 % manj. Največja poraba vode pri Wexiodiskovem tračnem pomivalnem stroju znaša 260 litrov na uro, pri tradicionalnih ponudnikih pa gre poraba že proti 400 litrom vode na uro. To pomeni, da ima Wexiodisk za skoraj 35 % manjšo porabo vode.

Za 20 do 35 % nižja poraba vode pomeni tudi za toliko nižjo porabo energenta (npr. elektrike oz. pare) in prav toliko nižjo porabo detergenta. To pa so prihranki, ki jih mora vsak ekonom pri svoji odločitvi za nakup upoštevati.

Zneski za servis so odvisni predvsem od tega, koliko delov je vgrajenih v stroj, ki se lahko pokvarijo. Ker so Wexiodiskovi pomivalni stroji narejeni skoraj izključno iz nerjaveče pločevine, plastičnih delov pa skoraj ni, se praktično nima kaj kvariti. Zato so servisni cikli izjemno dolgi.

 

Enostavno vodenje evidenc HACCP

Stroj se s pomočjo funkcije WEB Tool z lahkoto priključi na mrežo in računalnik. Tako postanejo dostopne informacije o stroških in porabi vode ter energije, hkrati pa se sproti odčitava izpolnjevanje higienskih zahtev po HACCP.

 

Skrb za dobre delovne pogoje

TRAČNI POMIVALNI STROJ ZA NAJVEČJE KUHINJE

Tračni pomivalni stroj Wexiodisk ima dvojni zajem toplote, kar pripomore k temu, da se potroši manj energije za segrevanje vode za pomivanje. Poleg tega pa to omogoči boljše delovne pogoje, in sicer manj vlage v zraku in posledično tudi nižjo temperaturo v prostoru.

Kako je še poskrbljeno za dobre delovne pogoje:

  • enostavno upravljanje z vrati komor, ki se lahko nahajajo tudi na zadnji strani stroja;
  • enostavno dostopne pralne roke in sita, kar omogoča preprosto čiščenje in vzdrževanje higiene;
  • tiho delovanje. Nivo hrupa je 70 dB;
  • toplotna izolacija. Stroj ima popolnoma izolirano konstrukcijo, kar preprečuje toploti, ki jo oddaja stroj, da bi izšla v pomivalnico. To zagotavlja dobro delovno okolje in prispeva k nižjim stroškom delovanja;
  • široke stranice za odlaganje na vhodni in izhodni mizi olajšajo nalaganje košar in drugih težkih posod;
  • pri nalaganju košar le-teh ni potrebno dvigovati. Trak in stranice so na enaki višini.

 

Wexiodisk v Sloveniji zastopa in prodaja grosupeljska družba DSP d. o. o.

www.dsp.si, 031 341 887

PROMOCIJSKA VSEBINA

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji