Članki

Ročno predpomivanje je eno najpotratnejših opravil, s predpomivalnim strojem pa je možno prihraniti tudi do 200.000 litrov vode.

Avtor: M.K.

Iz sveta profesionalne pomivalne tehnike II.

PROMOCIJSKA VSEBINA


O PREDPOMIVALNEM STROJU – EDINSTVENI INOVACIJI WEXIODISKA


UČINKOVITO STROJNO PREDPOMIVANJE

 

"Predpomivanje je eno najpotratnejših opravil v celotnem pomivalnem ciklu, saj se pri ročnem tuširanju porabi na tisoče litrov tople vode. To pomeni, da kuhinja povzroča izgubljanje ne samo sveže pitne vode, temveč porablja tudi veliko električne energije. Tega pa nihče ne računa kot del porabe pomivalnega stroja, temveč se to največkrat šteje za splošen strošek, ki se mu pač ni možno izogniti. Švedski proizvajalec Wexiodisk ponuja rešitev za krpanje te finančne luknje, kar je predstavljeno v nadaljevanju."

Matej Kovačič, DSP d.o.o.

www.dsp.si

 

 


Danes se večina proizvajalcev osredotoča na porabo vode pri končnem izpiranju, neupoštevaje ogromne količine sveže vode, ki se jo uporabi za ročno predizpiranje posode kot tudi energije, ki dnevno odteče v kanalizacijo.


 

Tradicionalno ročno predpomivanje

V kuhinjah praktično vso posodo, ki jo osebje prinese v pomivanje, predhodno tuširajo. Posodo se običajno tušira, tik preden gre v pomivalni stroj. Tako se posoda namoči in se tako že večino umazanije odstrani s tem postopkom, ki je globoko zakoreninjen in se ga pač mora izvajati. Ker se posodo tušira od zgoraj, se nikoli ne doseže vseh točk, še zlasti tistih, ki se nahajajo na spodnji strani. Ker se običajno mudi, se posode ne izpira več kot nekaj sekund. Ker voda ne vsebuje detergenta, temveč je samo segreta, takšno pomivanje ni prav učinkovito.

 

Strojno predpomivanje

Vodo, ki jo v vsakem profesionalnem pomivalnem stroju natočijo pred začetkom pomivanja, zamenjajo šele, ko je le-ta preveč umazana. To se lahko zgodi večkrat na dan, lahko pa šele konec dneva. Stroj pri vsakem pomivalnem ciklu, točneje pri izpiranju, dotoči nekaj litrov sveže vode in prav toliko jo tudi odteče iz njega (o količini porabe vode pri komornih pomivalnih strojih smo pisali v članku »O pomivanju z enim litrom vode«). Tako lahko voda v stroju ostaja dalj časa nezamenjana.

Wexiodisk je v vodi, ki odteče iz pomivalnega stroja, videl priložnost in jo uporabil za predpomivanje posode. Tako osebju ni več potrebno ročno tuširati posode, temveč jo samo potisne v t .i. predpomivalni stroj. Le-tega se postavi poleg (glavnega) pomivalnega stroja, ki ima zgolj eno funkcijo: to je, da z odpadno vodo iz glavnega stroja 30 sekund pomiva posodo, za kar uporablja tako zgornjo kot spodnjo pomivalno roko. Takšna voda že vsebuje detergent, kar podaljša kontaktni čas in povečuje učinkovitost (pred)pomivanja.

 

VIDEO PREDSTAVITEV delovanja tehnologije predpomivanja Wexiodisk (WD-PRM 6)

 

Prihranki vode, elektrike …UČINKOVITO STROJNO PREDPOMIVANJE

Predpostavimo, da vsak dan pomijete 150 košar.

Če bi uporabljali predpomivalni stroj WD-PRM 6 in pomivalni stroj WD-6 DUPLUS, bi na letni ravni to pomenilo:

  • prihranek okoli 200.000 litrov vode,
  • prihranek 8.000 kWh električne energije, če se uporablja toplo ali vročo vodo,
  • okolju prihranite najmanj 4.100 kg CO2,
  • prihranek približno 85 ur ročnega dela,
  • prihranek okolii 55.000 ponavljajočih se gibov zaposlenim, ki jih izvedejo pri ročnem tuširanju,
  • manjšo porabo detergenta,
  • doseganje večje kapacitete z enim pretočnim pomivalnim strojem,
  • manjša potreba po menjavi umazane vode v pomivalnem stroju preko dneva.

 

Nagrajen koncept predpomivanja

Ko se pomivalni stroj s tehnologijo duplus kombinira s predpomivalnim strojem PRM, to zagotovi odlične rezultate pomivanja in izjemne prihranke, sploh če se pomiva večje količine posode. Družba Wexiodisk je za omenjeni koncept v Angliji prejela nagrado »Sustainable Catering Equipment Award 2013«, kar je samo potrditev izjemnosti inovacije.

 

Nič več ročnega tuširanja

Z uporabo predpomivalnega stroja lahko pozabite na dodatno ročno delo in na dodatno potrošnjo oz. izgubljanje čiste, sveže vode. Za predpomivanje umazane posode ne boste nič več potrebovali enote za ročno tuširanje. V kombinaciji s funkcijo avtomatskega dviga in zapiranja komore košaro preprosto potisnete v predpomivalni stroj. Komora se nato sama zapre in stroj prične s pomivanjem. Po 30 sekundah se komora samodejno odpre in košaro se lahko premakne v pomivalni stroj. V primeru, da posoda ni zelo umazana, se lahko košaro postavi direktno v pomivalni stroj, predpomivanje pa se preskoči. Če sistem ne zazna košare v komori, se stroj ne zažene.

 

Ravna ali kotna postavitev

Običajno se predpomivalni stroj postavi poleg glavnega pomivalnega stroja. Možno ga je postaviti tako levo-desno kot desno-levo. Prav tako je možno posebej prilagoditi postavitev komandne plošče glede na dejansko situacijo. Predpomivalni stroj oz. pomivalni stroj je možno postaviti tudi v kot, tako da ta tehnologija omogoča montažo tudi v tistih pomivalnicah, kjer je malo prostora.

 

Tehnična risba kotne postavitve predpomivalnega in pomivalnega stroja Wexiodisk.

 

Večja učinkovitost in kapaciteta

Kot smo že zapisali, predpomivalni stroj PRM intenzivno pomiva 30 sekund z odpadno vodo glavnega pomivalnega stroja, ki je delno segreta in že vsebuje pomivalni detergent. Na tem mestu je treba poudariti tudi dejstvo, da je odpadna voda toliko ohlajena, da preprečuje izločanje škrobnih oblog. Predpomivanje poteka tako od zgoraj kot od spodaj, kar z ročnim tušem ni možno narediti. Tako PRM doseže do 20-krat boljše rezultate predpomivanja v primerjavi z ročnim tuširanjem. Zniža tudi stroške vode, elektrike in detergenta. Poleg tega pa še odpravi potrebo po predpomivanju z ročnim tušem. To pa so že prednosti, ki niso zanemarljive, temveč znatne in merljive.

Z uporabo tehnologije PRM se celoten kontaktni čas podaljša. To poveča celotno kapaciteto glavnega pomivalnega stroja, saj se lahko uporablja krajše programe pomivanja. Zaradi vsega navedenega se lahko osebje bolj osredotoča na učinkovito sortiranje in razvrščanje umazane posode.

 

Izboljšani delovni pogoji

Vse bolj prihaja v ospredje tudi skrb za varnost in zdravje delavcev na delovnih mestih. Priznati si moramo, da pomivanje posode ni ravno enostavno in netvegano delovno mesto, saj so tu prisotni vlaga, visoka temperatura, hrup, organski odpadki, spolzka tla, kemična sredstva in monotoni gibi, ki se izvajajo stoje. To so vsi elementi, ki lahko preobremenjujejo gibalni sistem in z leti začnejo povzročati bolečine, ki so posledica ponavljajočih se, tudi lažjih, vsakodnevnih dolgotrajnejših gibov. Tako se povečujejo tveganja in izpostavljenost poškodbam zaradi ponavljajočega preobremenjevanja (ang. Repetitive Strain Injury, poznano tudi pod kratico RSI), na kar osebje, ki pomiva, ni imuno.

Verjamemo, da si noben delodajalec ne želi nositi odgovornosti za posledice poškodb zaradi ponavljajočega preobremenjevanja. Tudi za to poskrbi Wexiodiskov predpomivalni stroj, ki bistveno pripomore k izboljšanju delovnih pogojev. Popolnoma odpravlja ponavljajoče gibe pri ročnem tuširanju, poleg tega pa se v pomivalnici pretoči bistveno manj vode. S kondenzacijsko napo se kakovost zraka v prostoru še dodatno izboljša. Omeniti pa moramo še sistem za odpiranje komore, ki le-to za nekaj sekund dvigne samo na zadnji strani, kar prepreči, da bi uporabniku para puhnila direktno po rokah in v obraz.

 

Sistem za zajem toplote

UČINKOVITO STROJNO PREDPOMIVANJETako pomivalni stroj WD-6 kot tudi WD-7 zmanjšujeta vpliv na okolje in znatno znižujeta tekoče stroške. To se doseže s toplotnim izmenjevalcem, ki uporablja toploto, zajeto iz energije odpadne vode. Tako ujeto toploto se uporabi za dogrevanje sveže hladne vode. Še večji prihranki pa se lahko dosežejo v kombinaciji s kondenzacijsko napo s povratnim zajemom toplote.

S sistemom zajema kondenzirane pare na velikih pomivalnih strojih se je le-to dolga leta učinkovito uporabljalo. Kondenzacijska enota za pretočne pomivalne stroje znatno izboljša delovno okolje in hkrati prihrani energijo. Ob koncu pomivanja, ko se komora malo odpre samo na zadnji strani, vgrajeni ventilator izsesa vso odvečno paro iz stroja. Ta vroč, navlažen zrak potuje preko kondenzatorja, uporablja pa ga sistem za predogrevanje hladne vode pri končnem izpiranju. Hkrati se tako ohlajen zrak izpusti v pralnico, kar izboljšuje delovne pogoje.

Kondenzacijska enota za pomivalni stroj WD-7

 

Toplotni izmenjevalec tako prihrani približno 34 % energije ali 0,11 kWh na košaro, kar je izjemno veliko in hitro upraviči strošek investicije. Poleg tega ni potreben priključek pomivalnega stroja na toplo vodo.

 

Štirje tipi predpomivalnih strojev PRM

Wexiodisk ponuja dva tipa predpomivalnih strojev za pretočna pomivalna stroja (imenovana WD-PRM 6 in WD-PRM 7) in dva tipa za košarne pomivalne stroje (imenovana WD-PRM 60 in WD-PRM 90).

WD-PRM 6 in WD-PRM 7 sta skoraj identična in se ju uporablja za povezavo s pretočnima pomivalnima strojema WD-6 oz. WD-7, razlikujeta pa se predvsem po širini in višini. Oba imata kapaciteto pomivanja 120 košar na uro.

Bistvena razlika med tipoma WD-PRM 60 in WD-PRM 90 pa je ta, da je šestdesetica za ravne izvedbe, devetdesetica pa za kotne izvedbe. Z uporabo predpomivalnega stroja se kapaciteta košarnega stroja poveča za 15 do 20 %. Pri normalni hitrosti traku pa imata oba modela kapaciteto 285 košar na uro, kar je seveda omejeno s kapaciteto košarnega stroja.

Omenimo lahko še, da je cena predpomivalnega stroja relativno ugodna, saj ima samo eno črpalko, vse drugo pa je »izposojeno« od glavnega pomivalnega stroja. Kot zanimivost lahko povemo še, da se na Švedskem stroški investicije za predpomivalni stroj WD-PRM 6 povrnejo v enem letu. Seveda je pri tem treba upoštevati dejstvo, da je na Švedskem cena vode višja v primerjavi s Slovenijo, pa vendar je to izjemno hitro, glede na to, da je življenjska doba stroja Wexiodisk vsaj dvajset let, lahko tudi petindvajset ali celo trideset.

Projektiranje nove pomivalnice brez predpomivalnega stroja bi zato lahko imenovali tudi »ekonomski zločin«. Če ste torej odgovorni za ekonomsko vzdržnost vaše ustanove, smo prepričani, da boste po branju tega prispevka naredili vse, da se v vašo kuhinjo montira tudi predpomivalni stroj.

 

Wexiodisk v Sloveniji zastopa in prodaja grosupeljska družba DSP d. o. o.

www.dsp.si, 031 341 887

 

Velika kapaciteta in nizki stroški. Več o tem ...

PROMOCIJSKA VSEBINA
 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji