Članki

Pomivanje GN pladnjev lahko postane zelo enostavno s pomivalnim strojem, ki odstranjuje umazanijo z granulami po sistemu peskanja.

Avtor: M. K.

PROMOCIJSKA VSEBINA


IZ SVETA PROFESIONALNE POMIVALNE TEHNIKE VI.


POMIVALNI STROJ ZA KUHALNO POSODO NA GRANULE


Pomivanje kuhalne posode, še zlasti GN pladnjev, je v večini kuhinj organizirano v treh korakih, in sicer se najprej izvede namakanje v topli vodi, obogateni z detergenti, nato se umazanijo ročno odstrani, običajno z obilico tekoče vode. Temu sledi še tretja faza, kjer se posodo pomije v stroju, da se zadosti standardom po mikrobiološki čistoči. Pri tem se pogosto zanemarjata učinkovitost osebja in ekonomičnost, saj se pri pomivanju kuhalne posede pojavljajo številni stroški, ki se jim »pač ni možno izogniti.« Če je to res, bomo preverili v nadaljevanju.

 

POMIVALNI STROJ ZA KUHALNO POSODO NA GRANULE

Pri Wexiodisku smo prepričani, da je možno proces pomivanja kuhalne, t. j. črne posode bistveno pohitriti, poenostaviti in tudi poceniti. To je moč doseči s pomivalnim strojem na granule. Glavna razlika med običajnim pomivalnim strojem in pomivalnim strojem na granule je v tem, da slednji za pomivanje, poleg vode in detergenta, uporablja tudi drobne granule. Pomivanje z granulami zmanjšuje potrebo po predhodnih opravilih, kot sta namakanje in drgnjenje zažganih pladnjev. Močno zažgane ostanke hrane, ki jih običajni pomivalni stroji ne bi mogli pomiti, jih ta stroj odstrani v nekaj minutah. 

 

 

 


Princip delovanja

POMIVALNI STROJ ZA KUHALNO POSODO NA GRANULE

Deluje tako, da se granule v obliki majhnih valjev po sistemu peskanja zaletavajo v umazanijo, in bolj, ko je hrana zapečena in zasušena, bolj učinkovite so granule. Stroj posodo tudi posuši s tem, da jo na posebnem nosilcu zavrti.

Ker stroj uporablja dve črpalki in dva tanka (eden je namenjen vodi in granulam, drugi pa samo vodi), granule nikoli ne pridejo v odtok oz. kanalizacijo, saj jih poseben program v celoti loči. Sčasoma se granule seveda obrabijo in potem jih je potrebno nadomestiti z novimi.

 

Faze pomivanja

POMIVALNI STROJ ZA KUHALNO POSODO NA GRANULE

Proces pomivanja poteka zaradi granul in zaradi sušenja z vrtenjem nekoliko drugače kot običajno. Najprej je potrebno posodo, ki se jo pomiva, pritrditi na nosilec, imenovan kaseta, ki obstaja v različnih izvedbah, odvisno od tega, kakšno posodo se pomiva. To je potrebno zaradi sušenja posode s pomočjo vrtenja, ki odstrani vodo iz vseh skritih kotov. Nakladanje se lahko izvaja med tem, ko stroj pomiva drugo kaseto.

Prva faza v procesu pomivanja je pomivanje z granulami, kjer se granule pod visokim pritiskom, v kombinaciji z vodo in detergentom, zaletavajo v posodo. Druga faza je pomivanje brez granul, kjer se uporablja mešanica vode in detergenta. Med to fazo se granule odstranijo iz posode v tank z granulami. V tretji fazi sledi hitro vrtenje posode, kjer se odstrani voda in še morebitne preostale granule. Četrta faza je namenjena končnemu izpiranju s svežo vodo, segreto na 85 stopinj C. Po tej fazi se še drugič in zadnjič prične faza sušenja s hitrim vrtenjem posode, kar zagotovi, da je posoda ob koncu praktično suha.

 

Učinkovito pomivanje in velika kapaciteta

Patentiran sistem dvojne črpalke deluje v dveh tankih: eden z vodo vključno z granulami in drugi z vodo brez kakršnih koli granul. S sistemom dvojne črpalke se doseže zanesljivo in popolno ločevanje granul, kar pomeni, da jih nič ne uide v odtok, kar smo že omenili.

Edinstven cikel vrtenja oz. rotacije, vključno z vrtenjem posode, ki poteka med pomivanjem in končnim izpiranjem, zagotavlja odlične rezultate in zmanjšuje zahtevano količino vode za izpiranje. Obratovalni stroški so tako znižani in rezultati sušenja precej izboljšani.

Šest programov pomivanja s spremenljivimi časi pomivanja so namenjeni pomivanju najrazličnejših kosov posode. Programi vključujejo ali pa ne pomivanje z granulami, kar omogoča pomivanje močno zažganih pladnjev ali pa krhke plastične embalaže. Programi brez vrtenja omogočajo pomivanje predmetov, ki jih sicer ni možno varno pritrditi na kaseto.

POMIVALNI STROJ ZA KUHALNO POSODO NA GRANULE

 

Dvovratna različica in povratni zajem toplote

Skupaj z mizo za nalaganje in vozičkom obstaja različica stroja, ki omogoča ločevanje nečistega dela od čistega. Ta sistem vključuje dve kaseti. Medtem ko se prva kaseta pomiva v stroju, se drugo nalaga za pomivanje. To izkoristi čas pomivanja in omogoča učinkovito premikanje posode v pomivalnici.

Pri različici stroja WD-100 GR je stroj opremljen s sistemom za zajem toplote, ki segreva hladno vodo, ki se uporablja pri končnem izpiranju. Ta sistem bistveno zmanjšuje stroške energije. Enota za povratni zajem toplote kondenzira paro, kar znižuje temperaturo in vlago v prostoru. Zaradi učinkovitega sušenja z vrtenjem stroj porabi le 6 litrov sveže vode na en ciklus.

 

Dodatna oprema

K stroju je možno dodatno naročiti tudi različna držala za pomivanje z granulami: zložljiv nosilec (levi, desni, sprednji), okroglo kaseto za lonce, fleksibilno kaseto, nosilec za lonce in ponve, nosilec za pribor in kuhalne pripomočke, nosilec za 2/1 GN pladnje, pekače, mreže, gumico za povezovanje in voziček.

 

Namesto zaključka

V kuhinjah, kjer se dnevno pojavlja veliko umazane kuhalne posode, še posebej GN pladnjev, se pomivalni stroj na granule izkaže kot pravi pomočnik pri pomivanju. Vsekakor ta stroj ni namenjen pomivanju vseh vrst posode, še posebej ne bele, zato je to pomožni oz. drugi pomivalni stroj, ki pa zelo zmanjša potrebo po ročnem delu, in s porabo šestih litrov vode na eno pomivanje gre za izjemno ekonomičnega porabnika.

Glavne karakteristike in prednosti pomivalnih strojev za kuhalno posodo na granule iz kataloga si lahko ogledate tukaj. Celoten katalog profesionalnih pomivalnih strojev Wexiodisk 2015 pa si lahko naložite na tej povezavi http://www.dsp.si//shared_files/katalogi/katalog_wd_2015_web.pdf.

 

Wexiodisk v Sloveniji zastopa in prodaja grosupeljska družba DSP d. o. o.

www.dsp.si

M: 031 341 887

 

PROMOCIJSKA VSEBINA
 

 

 

 

 

Na spletnih straneh www.dobertek.com uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Če vas zanima več, prosimo, preberite naše pogoje poslovanja. Sprejemam piškotke s te strani. Če vas zanima več, prosimo preberite naše pogoje poslovanja.

Sprejemam piškotke s te strani

Več o zakonodaji